En etsning av Galileo Galilei och Spaniens nationalbibliotek. Foto: AP/TT

Bibliotek hemlighöll stöld av Galileo Galilei-verk

Publicerad

Under fyra års tid hemlighöll Spaniens nationalbibliotek att ett av dess viktigaste verk hade stulits, avslöjar El País. Sidereus Nuncius, en avhandling av astronomen Galileo Galilei från 1610, ska enligt tidningen vara värd 800 000 euro.

I Sidereus Nuncius beskriver astronomen Galileo Galilei upptäckter han gjorde efter att ha byggt sitt berömda teleskop 1609, bland annat att Jupiter har fyra månar och att månen har ett bergslandskap.

Verket stals från Spaniens nationalbibliotek 2014, men rapporterades inte stulet förrän fyra år och fyra månader senare, trots att den tekniska avdelningen kände till att Sidereus Nuncius bytts ut mot en kopia 2014. Kopian som tjuven lämnat kvar listades som originalet i bibliotekets katalog.

Har stulits förr

Verket har stulits tidigare. El País skriver att det tillsammans med hundra andra böcker försvann 1987, men hittades två år senare av polisen.

Enligt Ana Santos, bibliotekschef, hade hon inte informerats om stölden. 2018 fick hon ett mejl från en brittisk forskare som påtalade att det kunde röra sig om en kopia. Enligt henne skrev tekniska avdelningen en rapport om att verket stulits, men den nådde inte ledningen – något som tidigare personal motsäger.

Känd tjuv hade tillgång till boken

Stölden har fått många att ifrågasätta bibliotekets säkerhet, särskilt som det uppdagats att en av personerna som haft tillgång till verket stulit andra värdefulla föremål från biblioteket 2007.

Boken har ännu inte återfunnits, skriver The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.