Foto: SVT

Pilotprojekt ska minska bråk och droghandel på bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har det rapporterats om hur stök och oroligheter ökar på landets bibliotek. Väktare har behövt sättas in och vissa bibliotek har tillfälligt stängt. På Stockholms stadsbibliotek testar man nu en ny metod och anställer en socionom som under ett år ska arbeta med att råda bot på ordningsproblemen. 

Hot, våld och droghandel har blivit allt vanligare på bibliotek, även om problemen minskat något under pandemin, enligt uppgifter från fackförbundet DIK. Senast i december förra året visade en granskning från facktidningen Vision att var femte bibliotekarie känner sig otrygg på jobbet.  

På Stockholms stadsbibliotek sjösätter man nu ett pilotprojekt med inspiration från San Fransisco. Där arbetar en socionom sedan flera år med hemlösa på ett bibliotek, något som gett goda resultat. I Sverige är det Jenny Hector som blir landets första bibliotekssocionom. 

– Bakgrunden till projektet är att de sociala problemen i samhället avspeglar sig inne i biblioteket. Det vistas personer i biblioteket som gör att besökare och personal har känt sig otrygga, säger hon.

Ska minska stöket

Jenny Hector har tidigare arbetat med hemlösa på socialtjänsten och kommer under ett år att arbeta med att minska stöket på Stadsbiblioteket. Hennes uppdrag går ut på att kartlägga problemen, utbilda personalen och vägleda besökare som lever i social utsatthet.

– Jag kommer in med en helt annan kompetens i det här projektet. Det jag gör att jag bemannar i receptionsdiskarna tillsammans med alla andra som jobbar i biblioteket för att möta det bibliotekarierna möter. Sen rör jag mig ute i biblioteket för att folk ska känna igen mig och för att bygga förtroende, säger hon.

Vill hjälpa, inte avvisa

På vissa bibliotek är det ungdomsgäng som stör ordningen, men på Stadsbiblioteket rör incidenterna främst människor med missbruk eller psykiska problem.

– Problemen här är att det har kommit människor med komplex psykisk ohälsa, missbruk, hemlöshet och det kan orsaka bråk mellan besökare och även gentemot personalen. Men även störningar, att någon sitter och dricker, urinerar eller sover som gör att andra inte kan nyttja biblioteket som det är tänkt, säger Jenny Hector.

Ordningsproblemen har på vissa håll lett till att bibliotek har behövt stängaÄven personlarm har installerats och väktare har satts in, bland annat på Stockholms stadsbibliotek.  

Är det här lösningen? 

– Det kan vara en del av lösningen. Man har ju redan väktare på biblioteket och använder profilkläder så man ska se vilka som är personal. Men det behövs mer för att också kunna hjälpa människor, man vill ju inte bara avvisa dem utan lotsa dem till rätt hjälp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.