Delar av Jean Sibelius Finlandia kan ha spelats under falsk flagg under Joe Bidens presidentinstallation. Foto: TT

Bidens presidentinstallation kan ha brutit mot finsk upphovsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Delar av stycket Finlandia av finske kompositören Jean Sibelius spelades under annat namn under presidentinstallationen i Washington förra veckan. Det hävdar vårt grannland i öst som nu låter sin upphovsrättsorganisation Teosto undersöka saken.

Ryan J Nowlins stycke Godspeed – det var vad marinkårens orkester spelade under Joe Bidens presidentinstallation, i alla fall om man får tro programbladet. Men stycket har på sina ställen stora likheter med Jean Sibelius Finlandia.

– Det är tydligt att det är Finlandia, inget snack om saken, säger Johan Korsell, programledare för Musikrevyn i P2 till Musikguiden i P3.

Finlandia är ett av Sibelius mest kända verk och komponerades år 1900 som en protest mot Rysslands försök att inskränka storfurstendömet Finlands autonomi. Finlandia har sedan dess fått ett stort symbolvärde när det gäller finsk självständighet.

Upphovsrätten för Finlandia går ut år 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.