Biljettsajten kan hamna i domstol igen. Foto: Christine Olsson/TT & Henrik Montgomery/TT

Viagogo varnas av brittiska konkurrensmyndigheten

Publicerad

Biljettsajten Viagogo har under den senaste tiden varit i hetluften där de bland annat anklagats för att ha sålt falska konsertbiljetter till Gröna Lund. Företaget har också i dömts i Storbritannien för att ha brutit mot regler om konsumentskydd. Nu tar brittiska konkurrensmyndigheten upp ytterligare rättsliga åtgärder mot Viagogo.

Den brittiska konkurrensmyndigheten The Competition and Markets Authority (CMA) anmälde förra året biljettåterförsäljaren Viagogo, för att ha brutit mot konsumentskyddslagen. I fallet som togs upp i domstol krävde man att Viagogo skulle ändra ett flertal saker av hur företaget skötte sin försäljning, bland annat hur de presenterar information och regler på sin sajt. Bolaget fick fram till 17 januari på sig att uppfylla kraven.

CMA har nu varnat Viagogo om att ta till ytterligare åtgärder då de anser att bolaget inte uppfyllt alla de krav som ställts på dem, även om vissa ändringar gjorts.

”Att ett företag inte kan följa ett domslut är helt klart väldigt seriöst. Vi förbereder därför nu att tillta rättsliga åtgärder”, skriver CMA i ett pressmeddelande.

Om Viagogo döms i domstol kan de bötfällas och i värsta fall kan högre uppsatta inom företaget fängslas, skriver den brittiska tidningen BBC News.

På svenska konsumentverkets varningslista

Viagogo som också är verksamma i Sverige har ett flertal gånger anmälts till konsumentverket och ligger sedan en tid tillbaka på myndighetens varningslista. I slutet av februari var musiktidningen Gaffa först med att rapportera om att sajten sålde dyra och falska biljetter till Gröna Lunds konserter i sommar. Bland annat hade vissa aktörer hävdat att de sålde speciella förhandsbiljetter vilket Gröna Lund inte säljer. Viagogo tog senare bort samtliga Gröna Lunds-biljetter från sin sajt.

”Vår policy är att endast tillåta säljare att lista biljetter som garanterar inträde till ett evenemang och om det råder några tvivel, vilket det gör i det här fallet, så kommer vi inte att tillåta biljetterna på vår plattform. Vi har tagit bort detta evenemang och alla biljetter från försäljning”, har Viagogo tidigare skrivit till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.