Billie Holiday 100 år

Uppdaterad
Publicerad

För hundra år sedan i dag, den 7 april 1915, föddes den legendariska jazzsångerskan Billie Holiday. Kulturnyheterna minns en av musikgenrens mest betydelsefulla artister.

Med sin karakteristiska röst och stil har Billie Holiday, eller ”Lady Day” som hon också kallas, influerat musiker världen över. Hon sjöng och uppträdde med de största jazzmusikerna och blev också en av de största.

I dag är det hundra år sedan hon föddes som Eleanora Fagan 1915 i Philadelphia. Bara 44 år senare, 1959, dog Billie Holiday, som hon senare kom att kallas. Hon lämnade då ett liv fyllt av stjärnstatus och framgång men även ett liv präglat av omfattande narkotika- och alkoholmissbruk. 

Sjöng som en trumpet

14 år gammal kom hon till Harlem New York, året var 1929. Den unga sångerskan började så småningom försörja sig på musiken och sin säregna sångstil.

1932 fick hon skivkontrakt med skivbolaget Columbia Records och därefter följde hundratals inspelningar och musikaliska samarbeten – Louis Armstrong och Count Basie för att nämna några. Armstrong var en stor förebild för Holiday, med rösten härmade hon hans sätt att spela trumpet.  

Ett av hennes mest uppmärksammade stycken är protestsången ”Strange fruit” som skildrar lynchning av svarta medborgare i den amerikanska södern. Andra kända låtar är ”Body and Soul” och ”God Bless the Child”.

Ifrågasatt biografi

Bille Holidays liv finns skildrat i den uppmärksammade självbiografin ”Lady Sings the Blues” som gavs ut 1956. Boken spökskrevs av William Dufty och äktheten har ifrågasatts. På filmduken trädde Diana Ross in rollen som”Lady Day” när självbiografin filmatiserades 1972.  

Sista chansen

I kväll repriseras den nyproducerade dokumentären ”Billie Holiday – en sensation” i SVT2 med start 23.40. SVT har inga webbrättigheter till filmen så passa på i kväll för den ligger inte ute på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.