I biografin ”Boken om Beck och Sjöwall-Wahlöö och tiden som for” tecknar journalisten Johan Erlandsson det hyllade författarparets liv och skrivprocess. Foto: TT/SVT

Biografi ger ny bild av Beck-författarna Wahlöö och Sjöwall

Uppdaterad
Publicerad

Författarduon Maj Sjöwall och Per Wahlöö gjorde internationell succé med böckerna om Martin Beck. De förnyade en hel genre och lade grunden för det svenska deckarundret. I en ny biografí fördjupas bilden av ett socialistiskt författarpar som låg bakom en mångmiljonindustri.

De tio böckerna med realistiska poliser i huvudrollen och en samhällskritisk blick förnyade hela deckargenren. Utan dem inget svenskt deckarunder.

-  De var ju Sjöwall och Wahlöö som lyfte in samtiden i kriminallitteraturen. Utan dem ingen Hening Mankell, GW persson, Stieg Larsson eller Malin Giolito, säger Johan Erlandsson, författare till ”Boken om Beck”.

Att böckerna om Beck blir en succé i sin samtid och sedan får ett otroligt genomslag är en känd historia. Men i boken får vi också följa författarnas egna livshistorier. Båda kom från borgerliga uppväxter – men blev radikala.

Uppfyllde drömmar

När de träffades i början av 60-talet var Per Wahlöö etablerad författare och journalist. Maj arbetade på förlag och var en del av Stockholms kulturella krogliv. De hade båda familj på varsitt håll, men bestämde sig snart för att både leva och arbeta tillsammans.

– Tidigt så var det skrivandet som de såg i varandra. Här fanns ett projekt som kunde förena dem och en dröm som kunde ena dem, säger Johan Erlandsson.

– Maj hade inte skrivit någon bok innan så när en etablerad författare som Per sa: “du kan, du kan, du ska, du ska”, var det stort för Maj. Det blev en dröm som de levde i i flera år.

I skuggan av framgången

Mellan 1965 och 1975 gav de ut de tio romaner som idag är klassiska. Ofta reste de iväg för att skriva. När de var hemma satt de på varsin sida om ett bord och skickade papper mellan sig nätterna igenom, när barnen sov.

Det var på många sätt en kreativ kärlekshistoria. Men i boken framkommer också en annan sida. För trots boksuccén beskriver Johan Erlandsson hur de ofta hade dålig ekonomi, det förekom rikligt med alkohol och Per Wahlöö kunde ibland bli våldsam.

– Det har inte uppmärksammats alls. Men det var uppseendeväckande. För Maj var det här naturligtvis mörkt och jobbigt att prata om på alla sätt. Hon älskade ändå Per och var mån om relationen. För henne var det en kärleksrelation ändå, säger Johan Erlandsson.

1975 kom den sista romanen. Då hade Per Wahlöö i flera år varit dålig i en magsjukdom och i juni samma år gick han bort. Maj Sjöwall gick bort våren 2020. Innan dess hann hon flera gånger träffa Johan Erlandsson.

– Maj öppnade sig och berättade många historier som hon inte berättat förut. På så sätt tror jag att en ny bild öppnat sig, säger Johan Erlandsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.