Foto: Anders Wiklund/TT, Erik Simander/TT

Så minns författarna och vännerna Maj Sjöwall

Uppdaterad
Publicerad

Maj Sjöwall har gått bort vid 84 års ålder. Kollegorna minns henne som oumbärlig för den svenska deckargenren.

– Det går knappt att beskriva hennes betydelse för deckargenren i Sverige, säger författaren Mari Jungstedt till Kulturnyheterna.

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev tio romaner om Martin Beck som gjorde polisromanen mer politisk och romansviten blev en enorm succé.

– De har inspirerat alla oss som skriver kriminalromaner och har haft en enorm betydelse med sin internationella succé som de gjorde tidigt. De banade väg för oss som kom efter, säger Mari Jungstedt.

”Lysande översättare och mentor”

Författaren David Lagercrantz framhåller även han Sjöwall/Wahlöös betydelse för deckargenren, men lyfter även Sjöwalls betydelse efter Per Wahlöös död 1975.

– Maj har också fortsatt att verka. Hon har varit en lysande översättare och en mentor för svenska deckarförfattare. Det är en otroligt stor förlust, säger han.

Lagercrantz, som bland annat skrivit Hon som måste dö – fortsättningen på Stieg Larssons Millennium-böcker, säger att hans skrivande inspirerats av Sjöwall/Wahlöö.

– Det var där jag fick den där tanken att kriminallitteratur kan göra något – kan förändra och ha ett politiskt budskap.

”Enastående människa”

Sven Wollter spelade i Mannen på taket, Bo Widerbergs filmatisering av Sjöwall/Wahlöös Den vedervärdige mannen från Säffle.

– Jag jobbade med henne och Per Wahlöös text och lärde känna henne litegrann, hon var en enastående människa som jag är väldigt ledsen över att inte få träffa mera, säger han till Kulturnyheterna.

Ann-Marie Skarp var Maj Sjöwalls förläggare på Piratförlaget. De lärde känna varandra på 70-talet på Norstedts förlag där de tio romanerna om Beck först gavs ut.

– Vi blev väldigt goda vänner och har haft kontakt genom alla år. Litteraturvärlden sörjer en förgrundsfigur för en hel litteraturgenre, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer