Birgitta Trotzig avliden

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och akademiledamoten Birgitta Trotzig avled natten till söndagen, 81 år gammal. Med ett säreget språk skrev hon in sig i den svenska litteraturhistorien.

-Hon hade en absolut egenart, hon var inte lik någon annan, säger författaren och akademiledamoten Per Wästberg.

Birgitta Trotzig led av Parkinsons sjukdom och hade under en längre tid inte kunnat närvara vid Svenska Akademiens möten.

Trotzig, som satt på stol nummer sex i Akademien sedan 1993, skrev ett 20-tal romaner och belönades med ett flertal litteraturpriser.

Birgitta Trotzig debuterade 1951 med berättelsetriptyken Ur de älskandes liv. 1955 konverterade hon till katolicismen och religionen och myten är en viktig del av hennes böcker.

Många framhåller romanen Dykungens dotter från 1985 som hennes främsta verk. Boken hämtade titel och motiv från HC Andersens sagovärld. Med ett poetiskt besvärjande språk beskrev hon en kvinna som lämnade sitt hem på landsbygden när hon blivit gravid utom äktenskapet.

Poeten och akademiledamoten Anders Olsson framhåller Birgitta Trotzigs betydelse, också för den yngre litteraturen.

-Jag vet nästan ingen annan författare som har nått också yngre läsare och yngre kritiker på ett så påtagligt sätt som just Birgitta gjorde, säger han.

TT

Fakta: Birgitta Trotzig

* Birgitta Trotzig föddes i Göteborg den 11 september 1929.

* Hon var sedan 1949 gift med Ulf Trotzig.

* Debutboken hette Ur de älskandes liv och kom 1951. Birgitta Trotzig skrev ett 20-tal romaner och belönades med många olika litteraturpriser.

* Birgitta Trotzigs berättelser och prosadikter är sinnligt konkreta, ofta med anknytning till bildkonsten. Hon behandlar lidelsefullt de grundläggande livsfrågorna och blottlägger den mänskliga existensens villkor. 1955 konverterade hon till katolicismen och religionen och myten är en viktig del av hennes böcker.

* Sedan 1993 satt Birgitta Trotzig på stol nummer sex i Akademien där hon efterträdde Per Olof Sundman.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.