Se och hör Benny Andersson och Elton Johns piano-mashup. Foto: TikTok

Benny Andersson och Elton John i samarbete på Tiktok

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en hopklippning av två låtar som blev populär på Tiktok. Nu har Benny Andersson och Elton John återskapat mashupen för hand.

Tiktok har blåst liv i mashupkulturen, en dj- och producentgenre där man briljerar med att redigera ihop helt disparata låtar till en ny och häpnadsväckande helhet.

På Tiktok görs det förstås i det miniformat som är typiskt för appen.

I juni publicerade en användare en mashup av pianointroduktionerna till Abbas ”Chiquitita” och Elton Johns ”Bennie and the Jets”. Collaget har sedan dess använts i fler än 54 000 videor på Tiktok, skriver tidskriften Rolling Stone.

Nu har de livs levande pianisterna Benny Andersson och Elton John hoppat på tåget, men på stilenligt analogt sätt.

I ett klipp som publicerats samtidigt på Abbas och Eltons Tiktok-konton ser man först Benny Andersson spela introt till den latinaktiga Abbalåten och sedan – med ett tvärt klipp och en tempoväxling mitt i ackordet – en leende Elton i lyxig träningsoverall segla vidare i ”Bennie and the Jets”.

”Vi hörde att Chiquitita trendar igen... med Elton John!”, lyder kommentaren på det officiella Abbakontot. Och Elton John kommenterar: ”Hörde om den här lilla mashupen och var tvungen att ta del i det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.