Karins Konstgrepp. Foto: Karin Jansson

”Svartmetall förhöjer min kreativitet”

Uppdaterad
Publicerad

En ny australisk studie visar att metal har positiva effekter på fansens psyken. Konstnären Karin Jansson är inte det minsta förvånad.

– Det finns typ 40 miljoner olika typer av metal. Jag har fastnat för innehållet i black metal. Så mycket ockultism, mörker, skog och religion, säger Karin Jansson som gör smycken och bilder under namnet Karins Konstgrepp.

Enligt en ny studie har hård musik, som black metal, samma positiva psykologiska effekter som en varm kram har på den som är arg.

Australiska forskare har funnit att musiken bland annat reglerar sorg och minskar fientlighet, irritation och stress för fans. Den höjer även inspirationsnivån.

Lyssnar på metal dygnet runt

Karin Jansson är inte ett dugg förvånad över forskarnas resultat.

– Jag lyssnar på black metal dygnet runt och jag mår jättebra av det, säger hon.

– Vi lever ju i ett så tråååkigt samhälle. Vi går till jobbet, handlar på konsum, äter tacos. Svartmetallen erbjuder en parallell verklighet.

Konst på natten

Hennes Konstgrepp-konst består av bilder, foton och smycken.

– Visuellt jobbar jag med kontraster. Mellan fint och bra och fult och dåligt. Vad som hamnar i vilken kategori är ju bara sociala konventioner baserade på kvinnohat och kapitalism, förklarar hon.

Och konsten föds alltid på nätterna, under stort inflytande av black metal.

– Jag sitter med hörlurar och skapar min egen verklighet när det är mörkt och alla andra sover. Svartmetall förhöjer min kreativitet, säger Karin Jansson.

Allmänt tillstånd av allt är skit

Hon tycker att genrens sammankoppling med känslor som ilska och destruktivitet bör ses som en positiv aspekt av kulturen.

– Man har ju ett allmänt tillstånd av att allt är skit. Kan man formulera att man är förbannad, så är det positivt. Att lyssna på svartmetall är bara ett sätt kanalisera känslor som redan finns där, säger Karin Jansson.

”Lika bra att kräkas ut det”

Hon tror att vissa grupper kan behöva en omgång head bang mer än andra.

– Jag tror att vi, framför allt vi icke-män, är dåliga på att tillåta oss att känna och uttrycka ilska. Och vi är alla rädda för att känna efter, man är liksom rädd för vad man ska hitta inom sig själv. Men det som finns det finns! Lika bra kräkas ut det, säger Karin Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.