Regissören Ridley Scotts framtidsdystopi Blade Runner från 1982, är idag en klassiker. Människoliknande robotar – replikanter – används i filmen som slavar åt människan. Snart börjar replikanterna ifrågasätta sin tillvaro och gör våldsamt uppror.
35 år har gått sen Harrison Ford spelade desillusionerad replikantjägare i Blade Runner men trots filmens kultstatus känner han ingen press inför nya filmen.
– Är det stor press att spela i en så ikonisk film, Nej. Jag gör ju sånt här hela tiden. Hur är det med dig Mr Gosling, säger Harrison Ford och vänder sig till motspelaren.
– Jag önskar att jag kunde säga samma sak, svarar Ryan Gosling.
Ny film – samma frågor
35 år har gått sedan den amerikanska science fiction-filmen Blade Runner gick upp på biograferna i USA. Regissören Denis Villeneuve håller sig kvar vid en av frågeställningarna från originalet – vad är egentligen en människa?
– Man brukar säga att maskiner är programmerade, men det är ju vi också. Med vår utbildning och genetik. Är det möjligt för oss människor att frigöra oss från det vi har programmerats att bli?
Den holländska skådespelaren Sylvia Hoeks, som spelar den hårdkokta karaktären Luv, har liknande tankar.
– Vad är mänsklighet och vad är omänskligt? Kan man göra en människa mänsklig, frågar Sylvia Hoeks.
Politisk film?
Blade Runner 2049 utspelar sig just år 2049, då jordens ekosystem har kollapsat. Den civilisation som finns kvar är hotad och återstoden av samhället kan raseras av den hemlighet som Los Angeles-polisen K, spelad av Ryan Gosling, avslöjar.
– Ett av filmens huvudteman är hur isolerad man kan bli av all teknik. Rollfigurerna befinner sig i utkanten av samhället. De känner ingen samhörighet och saknar en egen identitet på grund av teknikens landvinningar, säger Gosling.
– Är det en politisk film? Nej, snarare en filosofisk, säger Harrison Ford.
Svår produktion
Regissören har filmer som Nawalas hemlighet (2010), Sicario (2015) och Arrival (2016) på sitt CV. Men Blade Runner 2049 beskriver han som en långt större produktion än han var van vid.
– Allt, allt var svårt! Jag har aldrig varit i kontakt med en film av den här storleken förut, säger Denis Villeneuve.
Han kände också av det tunga ansvaret av att förvalta Ridley Scotts vision, särskilt när det kom till Harrison Fords karaktär Rick Deckard.
– Det var svårt att föreställa sig vem Rick Deckard skulle vara 35 år senare då det inte är en karaktär som kommer från mig. Det är en karaktär som har drömts fram av Ridley Scott. Hur tar man någon annans dröm och gör den till sin egen, frågar sig Denis Villeneuve.