Augustifamiljen har delat i På spåret för sista gången på fredag. Foto: Bo Håkansson/TT

Augustifamiljen om att lämna På Spåret: Väcker blandade känslor

Uppdaterad
Publicerad

I går berättade SVT att Augustifamiljen lämnar rollen som husband för tittarsuccén På spåret. Bandet som gjort över 260 framträdanden i programmet under tio års tid kommer att synas för sista gången under säsongsfinalen på fredag.

– Vi lämnar med flaggan i topp, säger Augustifamiljens kapellmästare, Stefan Sporsén.

Under tio års tid har man kunnat se det Göteborgsbaserade bandet Augustifamiljen framföra musik tillsammans med nyblivna stjärnskott och etablerade artister i frågesportprogrammet På spåret. Nu upphör samarbetet med SVT-produktionen, och fredagens säsongsfinal blir det sista i vilket bandet deltar.

– Vi har hela tiden försökt att göra det bättre och det känns aldrig som att vi har tappat geisten. Sen har det också tagit stor kraft, och ur den synvinkeln känns det lite skönt och befriande att kunna friställa lite tid åt annat. Så det är lite blandade känslor, säger Augustifamiljens kapellmästare Stefan Sporsén.

”Inga dåliga vibbar”

Beslutet som kom från SVT:s Göteborgs ledning var enligt Stefan Sporsén lite överraskande. Men han är förstående till deras beslut och i framtiden kan ett nytt samarbete med SVT istället ta form.

– Tio år är en väldigt lång tid och som med alla bra saker måste man blicka vidare. Vi har bidragit på vårt sätt genom att bredda artistutbudet, försöka vara kreativa, progressiva och framåtskridande, men nu valde SVT att kika vidare på hur programmet ska klara tio år till. Det finns verkligen inga dåliga vibbar. Vi har lite planer på ett annat samarbete med SVT, den dörren är inte stängd.

Flera minnesvärda samarbeten

Från de över 260 framträdanden har Stefan Sporsén några minnen som sticker ut extra mycket. Han minns bland annat när Sven-Bertil Taube tolkade Neil Young, hur den då relativt okända duon First aid kit gästade programmet 2010, hur Lisa Nilsson skrev en egen text till en instrumental melodi över en natt och hur artisten Janice räddade fjolårets final efter ett sent avhopp.

– Vi fick ett avhopp 24 timmar innan sändning och den fantastiska sångerskan Janice hoppade in och gjorde en otrolig insats. Det är en sådant man kommer ihåg, både stressen och sen tillfredsställelsen över hur bra det blev, berättar Stefan Sporsén.

Nu blir det ett uppehåll för Augustifamiljen innan man till sommaren planerar fler spelningar och samarbeten med nya artister. Trots de blandade känslorna är Stefan Sporsén nöjd med det långa samarbetet som nu har tagit slut.

– Vi har haft ett uppdrag som varit ganska konkret och fyrkantigt. Att göra musik till en geografisk fråga. Sen har vi försökt att spänna bågen så mycket vi kunnat i det uppdraget. Vi lämnar med flaggan i topp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.