Ane Dahl Torp spelar huvudrollen i Charter. Foto: Sophia Olsson

Charter blir Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Nu har årets svenska Oscarsbidrag valts ut. Det blir Amanda Kernells Charter. Senast en svensk film tog sig hela vägen till att bli nominerad var 2018 med Ruben Östlunds The square.

Amanda Kernells Charter blir Sveriges Oscarsbidrag. Charter är regissörens andra långfilm efter debuten Sameblod. Filmen handlar om en mamma som tar med sina barn till Teneriffa mitt i en uppslitande vårdnadstvist. Filmen visades tidigare i år på den ansedda amerikanska filmfestivalen i Sundance.

– Jag är från en familj med flera generationer av skilda föräldrar där man hanterat det på olika sätt, säger Amanda Kernell om filmens tematik under en presskonferens.

Hon berättar även att hon under researcharbetet träffat personer som rest i väg med sina barn och som hamnat i fängelse för att de rest bort med sina ban.

Senaste svenska vinsten 1984

Varje år sedan slutet av 50-talet har en svensk film valts ut som man hoppas får tävla om en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film. De senaste två bidragen And then we danced och Gräns tog sig inte vidare till själva galan. Det gjorde däremot 2018 års bidrag The square som förlorade mot chilenska En fantastisk kvinna.

Senast en svensk film vann i just den kategorin var Fanny och Alexander 1984.

Tre tävlade

De andra två filmerna som tävlade om att bli Sveriges Oscarsbidrag var Nathan Grossmans dokumentär Greta och Roy Anderssons Om det oändliga.

Oscarsakademien väljer ut ett antal filmer som bildar ”den långa listan”. Sedan väljs tio filmer ut till den korta listan innan de slutgiltiga nomineringarna tillkännages.

Oscarsgalan hålls i år den 25 april, istället för i februari som brukligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.