SVT intervjuade filmaren Nathan Grossman inför premiärvisningen av ”Greta” på Venedigs filmfestival. Foto: Olivier Matthys/TT

Greta-dokumentär kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka tre filmer som har chans att bli Sveriges Oscarsbidrag. Förutom Nathan Grossmans dokumentär om klimataktivisten Greta Thunberg så kan Amanda Kernells Charter och Roy Anderssons Om det oändliga också nomineras.

I ”Greta” följer den svenske regissören Nathan Grossman Greta Thunberg under det händelserika år när den då 15-åriga klimataktivisten från Stockholm blev en världskändis.

Roy Anderssons ”Om det oändliga” har redan hyllats internationellt och Andersson har bland annat vunnit ett silverlejon för bästa regi för filmen vid filmfestivalen i Venedig.

Amanda Kernells familjecentrerade drama ”Charter” har hon själv kallat ”en kärleksförklaring till alla skilda föräldrar”. Filmen är nominerad till Nordiska rådets filmpris.

Vilken film som slutligen blir Oscarsbidrag presenteras den 3 november. Oscarsgalan äger rum den 25 april, två månader senare än vanligt med anledning av pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.