Aleksej Navalnyj. Foto: Scanpix

Rysk bloggare utmanar Putins regim

Publicerad

Aleksej Navalnyj har dömts till fängelse efter sina avslöjanden i bloggen. Nu är han storfavorit inför Moskvas borgmästarval.

När Aleksej Navalnyj stiger upp på den lilla scenen utanför tunnelbanestationen Konkova i Moskvas utkant stiger jublet från anhängarna. Många tränger sig fram och Navalnyj trycker, likt en amerikansk president, så många händer han kommer åt.

Borgmästarval i Ryssland brukar inte vara särskilt spännande: Alla vet att Putinregimens kandidat vinner. Så blir det antagligen den här gången också. President Vladimir Putins vän Sergej Sobjanin är storfavorit till seger i söndagens borgmästarval i Moskva. Att valet ändå har blivit årets stora politiska händelse i Ryssland är tack vare Navalnyj.

Högljudd kritiker

Den 37-årige advokaten har under de senaste åren varit Putins mest högljudde kritiker. På sinblogg har han avslöjat den ena stora korruptionsskandalen efter den andra. Navalnyj blev så obekväm för presidentadministrationen att han i somras, sannolikt på fabricerade anklagelser, dömdes till fem års fängelse för att ha medverkat till stöld av timmer.

I väntan på behandling av överklagan frigavs Navalnyj sensationellt och tilläts ställa upp i Moskvas borgmästarval. Valet har därmed inte bara blivit en fråga om vem som ska styra över Moskva utan en förtroendeomröstning om Putins styre.

Nationalisträdsla

– Jag är lite rädd för Navalnyj eftersom har är nationalist. Men han får självklart min röst på söndag, Navalnyj är ju den ende som vågar stå upp mot Putin. Nu får vi Moskvabor en chans att visa vad vi tycker om vårt lands makthavare och jag hoppas att Kreml inte kan fuska alltför mycket, säger Svetlana Medvedeva, en pensionerad lärarinna i 60-års åldern.

Sobjnanin har det mesta på sin sida: Tillgång till medier (där Navalnyj har stoppats), obegränsat med pengar för sin valkampanj och framför allt ”administrativa resurser”, vilket innebär möjlighet att styra statsanställda, soldater och studenter.

Förhoppning om mer demokrati

Mot detta står en karismatisk bloggare som tagit steget upp på den politiska scenen. För första gången sedan Putin blev president år 2000 har Ryssland fått en valrörelse med dynamik. Navalnyj har skapat en politisk debatt som ger förhoppningar om ett mer demokratiskt klimat.

Oavsett vem som vinner söndagens val blir resultatet en värdemätare på om den ryska oppositionsrörelsen fortfarande har kraft eller om Vladimir Putins alltmer auktoritära styre kommer att råda kommande år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play