Dagny Carlsson föddes 1912, samma år som Titanic sjönk. I Skavlan berättar hon om hennes livsglädje: ”Det var inte lika roligt i början, men det blir bättre på slutet” Foto: Privat/SVT

Bloggaren Dagny Carlsson är död – blev 109 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Bloggaren Dagny Carlsson har gått bort, berättar Åsa Blanck som regisserade dokumentären Livet börjar vid 100, för Kulturnyheterna. Dagny Carlsson beskrevs ofta som en av världens äldsta bloggare, liksom Sveriges äldsta influerare. Hon blev 109 år gammal.

– Det är inget konstigt att en människa som är snart 110 dör. Ändå är det en otrolig förlust. Det är få människor i mitt liv som jag lärt känna som gett mig så mycket, säger Åsa Blanck.

– Hon har tagit med mig på de vildaste äventyren. Så tror jag att hon alltid har varit, men kanske hon tillät sig bli så ännu mer efter hon blev 100: ”Skit samma, nu kör vi”. Och de äventyren är slut nu.

Kallades världens äldsta bloggare

Dagny Carlsson påbörjade sin karriär som influerare sent i livet. Efter maken Harrys död började hon blogga – 100 år gammal. För bloggen har hon regelbundet uppmärksammats i media och fått epitetet ”världens äldsta bloggare”.

Under våren 2021 avbröt hon dock sitt bloggande på grund av en sjukhusvistelse. Hon skrevs ut i juni från sjukhuset.

Bloggandet ledde till ett nytt liv för Dagny Carlsson. År 2016 fick hon en mindre biroll i långfilmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann. Carlsson gav samma år ut boken Livet enligt Dagny: I huvudet på en 104-åring tillsammans med journalisten Helén Bjurberg. Året därpå var hon en av sommarpratarna i Sommar i P1. Vintern samma år blev hon framröstad av lyssnarna till att vara en av vintervärdarna i Vinter i P1.

Arbetade på fabrik i tjugo år

Dagny Carlsson föddes i Kristianstad 1912, äldst av fem syskon. Efter åtta års skolgång tog hon arbete som sömmerska på en skjortfabrik. Hon fortsatte arbeta på fabrik i tjugo år, innan hon vidareutbildade sig och blev arbetsledare på en korsettfabrik i Sundbyberg, norr om Stockholm. De sista femton åren arbetade hon på Försäkringskassan, där hon bland annat jobbade med konstinköp.

Planerade 110-årsdagen

Åsa Blanck säger till Kulturnyheterna att det kändes som att Dagny ”skulle överleva oss alla”.

– Det var bara någon vecka sen vi hördes nu. Vi skrek i telefon för att höra varandra. Hon skulle fylla 110 den åttonde maj och vi hade planerat för fest, säger Åsa Blanck.

Sista inlägget på bloggen

Dagny Carlssons sista egna inlägg på bloggen gjorde hon den 28 januari 2022. Hon skrev då att en vän sagt ”att jag har minst nio liv, som katten, men jag vet inte vad jag skall använda så mycket av liv till”.

Vidare skriver hon om sin kommande 110-årsdag:

”(Jag) ser fram emot att fira min 110-årsdag i maj, gärna med en liten fest. Skall det vara kalas så skall det vara livat på festen”.

I klippet ovan: Åsa Blanck minns Dagny Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.