Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Lundahl/TT

Bluffkonst såldes på Stockholms auktionsverk – igen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms auktionsverk har sålt flera falska verk av konstnären ”Tom Moore” – igen. Redan 2021 avslöjade Kulturnyheterna att konstnären är påhittad. Trots det har åtta tavlor av honom nu sålts eller lagts ut på auktion.

Det rör sig om konstnärsaliaset ”Tom Moore”. 2021 kunde Kulturnyheterna visa att den påhittade konstnärens namn och bild är taget från någon annan : En australisk glasskulptör, som inte känner till den popkonst föreställande Elvis och Madonna som nu säljs i Sverige.

– Jag har ingenting att göra med verken. Så det är en förfalskning, sa den verkliga Tom Moore till Kulturnyheterna då.

Fem tavlor uppe för auktion

Under den gångna sommaren har Stockholms auktionsverk sålt sex verk av ”Tom Moore”, och lagt ut ytterligare två tavlor till försäljning denna vecka.

Motiven är identiska med de som Kulturnyheterna rapporterat om tidigare, och när SVT når företagets vd Li Pamp meddelar hon att auktionerna stoppas omedelbart.

– Vi är hemskt tacksamma för att det här uppdagas. Det här är förstås saker som hänt alla auktionister. Så fort det finns en kommersiell möjlighet så finns det människor som sätter bedrägeri i system, säger Li Pamp.

Ska kompensera köpare

I granskningen 2021 avslöjade Kulturnyheterna att flera auktionshus – däribland just Stockholms auktionverk – sålt en lång rad tavlor av konstnärer som inte existerar.

Vi har ju tidigare varit kontakt med er om just det här namnet. Borde Stockholms auktionsverk ha känt till att den här konstnären är falsk?

– Det kan man ju tycka, absolut. Men vi är många medarbetare, många som tar emot och skriver in, och den mänskliga faktorn kommer alltid att finnas med i spelet.

– Den köpare som eventuellt fått något från en konstnär som inte existerar tar vi förstås hand om. I så fall reklamerar vi, och så får vi se om man ska gå vidare med polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.