Bobi Wine berättar om hur det gick till när han greps vid ett valmöte i onsdags. Foto: TT/SVT

Bobi Wine till SVT: Diktaturen måste få ett slut

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans gripande av popstjärnan och presidentkandidaten Bobi Wine har lett till oroligheter i Uganda.

I dagsläget rapporteras minst 45 personer ha dödats och hundratals människor har gripits.

– Alla diktaturer gör så här när de är på väg att falla, säger Bobi Wine i en intervju med SVT Kulturnyheterna.

– Vi blev attackerade. Polis och militär sköt skarpa skott och tårgas. Hela mitt team och jag själv blev pepparsprejade. Jag släpades ur min bil, greps och fördes till ett ökänt tortyrcentrum, säger Bobi Wine.

Den ugandiske popstjärnan och oppositionspolitikern Bobi Wine berättar om hur det gick till när han greps under det kampanjmöte han höll i onsdags, inför landets presidentval i januari.

Wine släpptes två dagar senare. Polisen har motiverat gripandet med att han bröt mot Ugandas covidrestriktioner.

– Samtidigt åker president Museveni runt i landet och betalar massor med människor för att komma till hans valmöten. Så covid-lagarna verkar bara gälla oppositionen, säger Bobi Wine.

”Militär och polis skjuter medborgare”

Gripandet väckte vrede hos Bobi Wines många anhängare och har lett till de värsta oroligheterna i huvudstaden Kampala på ett decennium.

Just nu finns rapporter om minst 45 döda och hundratals skadade och gripna, enligt BBC.

I helgen gick Ugandas säkerhetsminister ut och sade att ”polisen har rätt att skjuta för att döda om du uppträder för våldsamt”. Polisen har själv rapporterat om att elva polismän har skadats.

– Militär och polis går runt i civila kläder och skjuter obeväpnade medborgare. Alla diktatorer gör så här när de är på väg att falla. Det här hände i Libyen när Kadaffi höll på att falla, i Sudan när al-Bashir höll på att falla och i Zimbabwe när Mugabe höll på att falla, säger Bobi Wine.

Fortsätter sin kampanj

De senaste åren har artisten Bobi Wine blivit president Yoweri Musevenis mest omtalade och populära utmanare, inte minst bland unga ugandier.

Positionen har lett till återkommande sabotage och gripanden från regimen, som Utrikespolitiska institutet beskriver som allt mer auktoritär.

Trots det är Wine fast besluten att fortsätta sin kampanj redan under måndagen.

– Jag vet inte vad som kommer att hända, men jag vet att jag i lagens mening är en presidentkandidat som har rätt att bedriva min kampanj. Vi är inte våldsamma, men det här är vår enda lagliga möjlighet att befria oss själva från en diktatorisk regim.

Vill att omvärlden agerar

Han hoppas också att omvärlden ska uppmärksamma vad som sker i Uganda. En utveckling han beskriver som ett massmord på den egna befolkningen.

– Vi uppmanar omvärldens ledare att höja sina röster och fördöma massmordet på oskyldiga människor i Uganda. De grips, torteras och dödas. Det här måste få ett slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.