Queen-sångaren Freddie Mercury. Foto: TT

Bohemian rhapsody mest strömmade låten från 1900-talet

Uppdaterad
Publicerad

Sex minuter lång med operapassager och en text om Galileo och Scaramouche – pessimisterna var övertygade om att Bohemian rhapsody aldrig skulle bli en hit. Men det blev den, och nu är Queen-singeln från 1975 dessutom den mest strömmade låten från sitt århundrade.

På måndagen passerade låten och musikvideon 1,6 miljarder lyssning/visningar på strömningstjänster som Spotify, Apple Music och Deezer samt videotjänster som Youtube, vilket gör att den seglar om andra 1900-talsklassiker som Nirvanas ”Smells like teen spirit” och Guns N' Roses ”Sweet child o' mine”.

Förstaplatsen förklaras delvis med ett ordentligt uppsving för låten tack vare filmen med samma namn som gick upp på biograferna tidigare i höst. Filmen har hjälpt en ny generation att få upp ögonen för det brittiska rockbandet och Rami Malek väntas få en Oscarsnominering för rollen som Queens frontman Freddie Mercury.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.