Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Evelina Varas om sin bok Hjärtslagen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hennes bok marknadsfördes med kvinnomisshandel – nu stoppas den

Uppdaterad
Publicerad

Förlaget It-Lit lanserade för en dryg veckan sedan en kommande bok som skulle anklaga en känd kulturpersonlighet för kvinnomisshandel. Nu backar förlaget och stoppar utgivningen.
Författaren Evelina Varas menar däremot att hennes bok inte alls pekar ut någon, och att förlagets agerande gjort den omöjlig att publicera.

I marknadsföringen av Evelina Varas bok Hjärtslagen skriver It-Lit, ett litet förlag baserat i Göteborg, att författaren utsatts för psykiskt och fysiskt våld av en känd kulturpersonlighet. I pressmeddelandet beskrivs boken som en chockartad anklagelseakt om kvinnomisshandel.

Man uppger bland annat personens yrke och ungefärlig plats och datum för händelserna – detaljer som gör personen identifierbar.

– Jag blev chockad när jag läste pressmeddelandet, besviken och arg, säger författaren Evelina Varas till Kulturnyheterna.

– Hade jag haft en aning om innehållet hade jag sparkat bakut och sagt att ”så här kan vi inte presentera boken”. Min förhoppning var att verket skulle tala för sig själv.

Berättar mer än boken

Förlagschef Carl Lindsten skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han inte uppfattade pressmeddelandet som utpekande.

”Jag har uppfattat att det är en diktsamling som beskriver ett problem i dagens samhälle. Det finns andra sidor ur boken som också kunde ha lyfts fram. Jag kontaktade tyvärr inte författaren innan meddelandet om utgivningen skickades ut”.

Enligt Evelina Varas är Hjärtslagen i själva verket en abstrakt diktsamling, som bearbetar en händelse en vän till henne upplevt. Kulturnyheterna har läst boken och många av de ledtrådar om kulturpersonens identitet som skickades ut från förlaget återfinns inte i texten.

”Jag har inte velat ge ut en bok som skulle tolkas som varken sensationslysten eller utgöra någon sorts hämnd, men med ett sådant pressmeddelande är det absolut omöjligt att tolka boken på något annat sätt”, skriver Varas i ett mejl till SVT.

Drar in utgivningen

Pressmeddelandet väckte starka reaktioner och en vecka efter utskicket stoppas boken:

”Nya uppgifter som har inkommit till förlaget angående det innehåll som beskrivs i boken gör att det inte är möjligt att publicera,” skriver It-Lit i ett nytt pressmeddelande.

Förlaget hänvisar nu till att detaljer i boken kan leda till att verkliga personer riskerar att bli igenkända, och att kulturpersonen som skulle pekas ut hört av sig till förlagschefen. Carl Lindsten svarar via mejl att han inte har något att tillägga gällande beslutet att dra in boken.

”Pressmeddelandet har gjort boken omöjlig att någonsin publicera, för den kan aldrig läsas som ett skönlitterärt verk nu”, skriver Evelina Varas.

Kulturnyheterna har sökt kulturpersonen som omskrivs i pressmeddelandet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer