Foto: Patrik Hedljung

Agnes Lidbeck får Borås tidnings debutantpris

Publicerad

Agnes Lidbeck får Borås tidnings debutantpris för romanen Finna sig. ”För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska”, lyder juryns motivering till priset.

I kväll delades Borås tidnings debutantpris ut, och av de fem nominerade författarna blev det Agnes Lidbeck som tog hem priset för romanen Finna sig, enligt juryn ”för en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska.”

Romanen kretsar kring Anna, vars självuppfattning förändras dramatiskt då hon blir mamma, och beskrivs som ”en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller”.

Under våren 2018 kommer hennes andra roman, Förlåten, som handlar om två systrar som ärver ett sommarställe.

Pristagare får 100.000 kronor

Priset, som är det största av de svenska debutantpriserna, består av 100. 000 kronor och sedan starten 2001 har 90 författare varit nominerade.

Debutantpriset, som delas ut i samarbete med Högskolan i Borås, syftar enligt juryn till ”att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande.”

Bland tidigare års pristagare finns bland andra Jonas Hassen Khemiri, Tomas Bannerhed och förra årets Thom Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer