Foto: TT

Ajvide Lindqvist tillbaka med ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Skräckmästaren Jon Ajvide Lindqvist släpper nu den sista boken i trilogin Platserna – X den sista platsen. Och enligt författaren är skräckgenren en tacksam genre. – Skräcken för mig är det optimala sättet att skildra människans existentiella nollpukt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Boken, som beskrivs som en hårdkokt kriminalhistoria förlagd till Stockholms undre värld, är skriven på ett påhittat språk – detta då det blir löjligt när en författare försöker använda sig av en jargong hen inte behärskar, enligt John Ajvide Lindqvist.

– Det finns finns inget som blir så larvigt som när en författare att han är nere med kidsen eller ute i orten. Fattar hur folk snackar, har tugget – bara en sån sak – att använda ordet tugget. Det skulle ha blivit så otroligt fel om jag hade använt en existerande förort även om jag försökt ta reda på hur de pratade. Så eftersom jag hittade på förorten där det hela utspelar sig så kunde jag även hitta på mitt eget språk.

Grönt fält binder ihop trilogi

De tidigare böckerna i trion, Himmelstrand och Rörelsen: den andra platsen, hänger ihop med den sista genom användandet av ett grönt fält – och Brunkebergstunneln i Stockholm, enligt John Ajvide Lindqvist

– I den första boken Himmelstrand dyker det upp ett oändligt grönt gräsfält – det var utgångspunkten för den berättelsen – och några människor som förflyttas i sina husvagnar till en annan plats. När jag kom på platsen skulle den vara ett fält som sträcker sig till horisonten med kortklippt gräs – golfgreengräs. Och det här fältet är också en plats där dels ens djupaste fasor och önskningar dyker upp. I den senare berättelsen Rörelsen flyttas människor dit och där förvandlas de till det de är avsedda att vara – det må vara deras drömmar eller djupaste ängslan. Så det gröna fältet och Brunkebergstunneln är de variabler som har följt med.

”Skräck skildrar existentiell nollpunkt”

John Ajvide Lindqvist, som slog igenom med skräckromanen Låt den rätte komma in 2004, säger i Morgonstudion att just skräck är en oerhört tacksam genre för en författare.

– Skräcken för mig är det optimala sättet att skildra människans existentiella nollpukt.  Vad vi är när vi inte har något. Eller när en möjlighet till ett fullständigt alternativt liv erbjuds oss – hur reagerar vi på det? Vilka är vi egentligen?

X den sista platsen ges ut under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.