Foto: TT/Don Titelman

Nomineringarna till årets Augustpris – Kulturnyheterna tipsar

Uppdaterad
Publicerad

På måndag får vi veta vilka författare som nominerats till Augustpriset – det mest betydande svenska litteraturpriset.

Kulturnyheterna frågade litteraturkritikern Ulrika Milles och Babels programledare Jessika Gedin vilka de hoppas hitta bland de nominerade.

Nomineringarna till årets Augustpris, som delas ut i de tre kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok, tillkännages under måndagskvällen på Scenkonstmuseet i Stockholm.

För att kunna navigera i årets bokskörd bad Kulturnyheterna programledaren för Babel, Jessika Gedin, och litteraturkritiken Ulrika Milles att tipsa om sina personliga favoriter bland de många författarsläppen.

Enligt Jessika Gedin är Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar en stark kandidat i den skönlitterära klassen.

– Det känns som att allt det Johannes Anyuru är bra på har komprimerats och fallit på plats i den här romanen: modern romantik och poetisk samhällskritik.

Jessika Gedin nämner även debuterande Agnes Lidbäck, som i sin roman Finna sig beskriver hur en modern kvinna väntas leva och förhålla sig på ett traditionellt förväntat sätt.

– Agnes Lidbeck är en riktigt rolig debutant som larmar utan åthävor. Hon har en knivskarp och uppfriskande pessimistisk blick på mänskligheten, säger hon till Kulturnyheterna.

Doften av en man bland favoriter

Ytterligare en av Jessika Gedins favoriter bland förra årets svenska skönlitterära böcker är Agneta Pleijels självbiografiska Doften av en man, en fortsättning av Spådomen som kretsar kring författarens liv i 20-årsåldern.

– För att hon med så stor nyfikenhet och oblyghet skriver om sig och sitt liv så att det handlar om mig och mitt. Och för att alla hennes frågor är så bra och så nödvändigt obesvarade.

Hanna Nordenhök med romanen Asparna, som kretsar kring relationen i ett syskonpar, är ytterligare en av Jessika Gedins favoriter från det gångna året.

– För språket språket språket! Men hon blandar raseri och poesi så att man aldrig domnar av skönhet. Och för liknelser som: ”De gamla tonårskläderna sväller som deg eller kroppsfett mot utdragslådornas vita rutnär.”

Jessika Gedin: ”Ingen skriver som Combüchen”

Även Sigrid Combüchens roman Sidonie & Natalie, som kretsar kring flykt och överlevnadens villkor, finns också med på Jessika Gedins lista på önskekandidater till Augustnomineringarna.

– Ingen skriver som Combüchen. INGEN. Hon har ett helt eget språk som gör att man undrar varför det gamla ens finns när det uppenbarligen existerar ett annat, Combüchenska, som leder till mycket större förståelse av hur det på riktigt ÄR både inuti och utanför människan.

Slutligen nämner Jessika Gedin Anna Schultzes släktberättelse Kidnappningen bland årets favoriter.

– Jag har alltid varit svag för Anna Schultze, nu är det dags att hon blir uppskattad efter förtjänst. Ärlighet och musikalitet är hennes kännetecken som författare, även i den här mycket personliga berättelsen.

Ulrika Milles: ”Svår konkurrens”

Litteraturkritikern Ulrika Milles säger till Kulturnyheterna att konkurrensen vad gäller årets nomineringar till Augustpriset är hård.

– Jag skulle vilja att de hade fler platser på listan de har, det är jättesvår konkurrens och det finns otroligt mycket att välja på.

Även Ulrika Milles nämner, utöver Agnes Lidbeck, Agneta Pleijel och Johannes Anyurus som favoriter till de skönlitterära nomineringarna.

– Jag hoppas att juryn väljer att placera Doften av en man av Agneta Pleijel och Johannes Anyurus otroligt skakande roman om ett framtida rasistiskt Sverige med totalitära krafter, som man eventuellt kan tänka sig att vi är på väg emot, säger hon till Kulturnyheterna.

”Eva Lindström nestor bland barnboksförfattarna”

Vad gäller kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok säger Ulrika Milles att hon gärna ser Eva Lindström bland de nominerade.

– Hon blir alltid nominerad – hon är en nestor vad gäller antal nomineringar och får gärna hamna där också.

I kategorin facklitteratur borde Mattias Gardell få en nominering för boken Den ensamme terroristen.

– Boken, som han har skrivit tillsammans med flera, handlar om Sveriges förhållande till terrorismen i dag. Den måste vara med.

Fakta: Augustpriset

Nomineringarna till priset, som delas ut i kategorierna skönlitteratur, faktaböcker och barn- och ungdomsböcker, väljs ut genom att alla svenska förlag lämnar förslag på böcker.

Därefter utser en jury bestående av fem personer per kategori vardera sex nominerade böcker.

Jurygrupperna utses av Svenska förläggarföreningens styrelse. Priset i varje kategori är en bronsstatyett och 100.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.