Förra årets vinnare av Augustpriset. Foto: TT

Augustpriset – pengar, stjärnglans och ångest

Uppdaterad
Publicerad

I kväll delas Augustpriset ut men vad betyder det egentligen att få priset?

Enligt Anna Tillgren, PR-ansvarig sedan 18 år på Bonniers finns det inget litterärt pris som genererar så mycket uppmärksamhet som Augustpriset.

– Priset har en oerhörd betydelse för både boken, författaren, och försäljningen, säger Anna Tillgren.

Augustpriset 2014

Hon menar att prisets betydelse ökat för varje år, och att det ofta fungerar som en kvalitetsstämpel för folk som inte hunnit följa med i den litterära debatten.

– Folk som inte hinner läsa bokrecensioner, köper ofta de Augustprisade böckerna i julklapp. Det funkar som en kvalitetsstämpel och då vet de att de ger bort en bra bok, säger hon.

”Förändrar livet på gott och ont”

Även på Norstedts förlag pratar man om prisets stora betydelse för både författaren och förlaget.

– Priset har ett oerhört värde på flera plan. Det förändrar ofta livet för en författare på gott och ont, säger Tulle Durling, PR-chef på Norstedts.

”Sätter stor press”

Författare som tidigare är okända för den breda allmänheten blir plötsligt etablerade och får ett stort fokus på sig under väldigt lång tid, vilket inte alltid bara är positivt.

– Författaren ska ställa upp på intervjuer och författarsamtal vilket i sin tur sätter stor press på skrivprocessen inför nästa bok, säger Tulle Durling.

Tiodubblad försäljning

Ett Augustpris betyder också en säker försäljningssuccé, ungefär en tiodubbling av försäljningen.

En smalare titel som kanske skulle ha sålt 2 000- 3 000 exemplar kan nå en upplaga på 20 000-30 000 exemplar. Och det är framförallt för vinnaren i den skönlitterära klassen som skillnaden i försäljning blir så pass påtaglig.

– För författaren innebär det väldigt mycket pengar, något som många inte tidigare är vana att ha, säger Tulle Durling.

Stora förlagen som har råd

Förlagen skickar själva in sina böcker till Augustjuryn årligen, varje titel kostar 900 kronor att registrera.

– Kostnaden gör att de stora förlagen har råd att delta i tävlingen i större omfattning än de små förlagen. De små förlagen har ju kanske inte råd, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

I år har Albert Bonniers förlag fyra titlar med ibland de nominerade böckerna.

– Vi anmäler alla våra svenska författare. I år skickade vi in drygt 60 titlar säger Anna Tillgren.

Så röstas vinnarna fram

En jury i respektive kategori nominerar sex titlar vardera. De nominerade titlarna läses därefter av en elektorsförsamling bestående av 63 elektorer – 21 i vardera kategori.

Elektorerna är spridda över hela landet och består av bokhandlare, bibliotekarier och litteraturkritiker med flera. Den titel som får flest röster i respektive kategori vinner.

”Tappar bort den smala litteraturen”

Ulrika Milles menar att de 63 elektorernas röster gör priset mer lättviktigt. 

– Bokhandlarna och bibliotekarierna röstar på de böcker som går hem hos den breda allmänheten, de böcker som är lättast att sälja, vilket gör att man tappar bort den smala litteraturen, säger hon.

Kulturnyheternas litteraturkritiker litar på juryn och skulle gärna se att det endast var en jury som tog fram vinnarna.

Kommersiellt och kulturellt

– Men samtidigt så är det lättillgängliga i priset som har gjort Augustpriset så framgångsrikt. Det är både ett kommersiellt och ett kulturellt pris. Priset skulle inte vara kommersiellt om det inte finns kvalitet i botten.

Augustpriset instiftade 1989 och delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset 2014

Mer i ämnet