Cirkeln-författare tillbaka med ny bok

Publicerad

Fantasytrilogin om tonårshäxor i den påhittade bruksorten Engelsfors såldes över hela världen. Nu debuterar Sara Bergmark Elfgren som ensam författare till Norra Latin – en ungdomsroman med lika delar tonårsintriger och magi.

Det är svårt att tro när man stiger in genom de stora träportarna. Idag sjuder Norra Latin av konferensgästernas småsnack och fikakopparnas skramlande. Men fram till 1982 var den ståtliga byggnaden, i klassisk nyrenässansstil, ett prestigefyllt läroverk – avsett att skola Stockholmselitens framtid.

Det var det som fångade Sara Bergmark Elfgrens intresse.

– Jag visste inte så mycket om den här platsen, utan har lärt mig mycket när jag har gjort research och talat med gamla elever, säger Sara Bergmark Elfgren, som vant rör sig genom arkadgångarna.

Okontrollerbar kraft

Resultatet blev en slags cocktail av historia och fantasi. I boken Norra Latin stängdes skolan aldrig igen. Och precis som i Engelsforstrilogin – som Sara Bergmark Elfgren skrev tillsammans med Mats Strandberg – finns här en självklar plats för magi. Boken kretsar kring Tamar och Clea, två gymnasieelever vars liv vävs samman när skolans mörka förflutna vaknar till liv.

–  Jag gillar att blanda i lite skräckelement i det eller att man har en kraft som man inte kan kontrollera fullt ut. Det finns någonting skrämmande med det – och spännande, säger Sara Bergmark Elfgren.

Skildrar innerstadsprivilegier

Men Norra Latin är också stundtals en rapp och verklighetstrogen ungdomsroman, som träffsäkert beskriver en skolmiljö där vissa elever är mer priviligerade än andra.

– Jag ville skildra en innerstadsskola, där många elever har föräldrar som sitter på väldigt starka positioner i samhället. Jag gick själv på en skola i Stockholms innerstad, och just den här typen av miljö har jag inte läst så många skildringar av och tyckte det saknades lite i ungdomslitteraturen.

När Tamar, som flyttat från Östersund för att gå på Norra Latins prestigefulla teaterprogram, möter sin nya klass blir hon snabbt en outsider – samtidigt som Clea direkt glider in i gemenskapen.

– Clea har en mamma som är känd skådespelare, och hon tar en självklar plats i klassen utan att fundera så mycket över det. Jag ville skildra de sociala hierarkierna från både Tamar och Cleas perspektiv, säger Sara Bergmark Elfgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer