Foto: SVT/TT

Författarna bakom barnboksuccén: ”Vårt arbete är politiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Den första upplagan av den amerikanska barnboken Godnattsagor för rebelltjejer blev en enorm försäljningssuccé 2016 och nu kommer uppföljaren. Kulturnyheterna träffade författarna för att tala om varför kultur för barn ofta blir de vuxnas verktyg för social förändring.

– Vi insåg att de böcker vi vuxit upp med sällan hade kvinnliga karaktärer i aktiva roller. Så på sätt och vis är det här boken vi önskar att vi själva hade haft som barn, säger en av författarna, Francesca Cavallo till Kulturnyheterna.

Hennes och författarpartnern Elena Favillis idé låg helt rätt i tiden: en barnbok som lyfter fram 100 samtida och historiska kvinnor som följt sin egen vilja och lyckats. Författarna slog rekord när de fick in motsvarande åtta miljoner kronor i gräsrotsfinansiering 2015, och den engelskspråkiga originalutgåvan blev snart tidernas mest förbeställda bok.

– Det vi framför allt hoppas att läsarna tar med sig av bokens innehåll är tanken att det verkligen inte finns några gränser för vad de kan drömma om, säger Elena Favilli.

Litterärt och politiskt arbete

Tillsammans med kvinnliga illustratörer från hela världen färdigställde författarna bilderboken på knappt ett år. På svenska utkom den hösten 2017, och redan i maj kommer nästa upplaga med 100 nya kvinnor, tänkta att vara förebilder för unga tjejer. Konceptet har blivit en enorm försäljningssuccé, kanske för att dess politiska budskap tilltalar många föräldrar.

– Vi har alltid sett vårt arbete som inte bara litterärt utan högst politiskt. Ett av våra främsta mål är att motarbeta stereotyper kopplade till kön och att hjälpa föräldrar uppfostra en ny, friare och mer jämställd generation, säger Elena Favilli.

Barnkultur görs ofta med undervisande eller förbättrande ambitioner. Vad tänker ni om det?

– Det finns ett behov av att föra vidare de värderingar vi som samhälle anser viktiga till nästa generation. Och det är faktiskt därför vi ville skapa den här boken. Vi ville förnya de traditionella sagorna. Sagor har ofta positiva budskap om mod och styrka, men de innehåller ofta också dolda läroplaner som är väldigt kvinnofientliga, säger Francesca Cavallo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.