Hon fick fjärde Millenniumboken att hända

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Hedlund tror att det kan bli vanligare med uppföljare av andra författare än originalförfattaren.

Han fick aldrig veta vilken succé hans milleniumböcker skulle bli. Att de skulle säljas i 75 miljoner exemplar i 50 länder och bli film både i Sverige och i USA. Stieg Larsson dog i hjärtattack kort efter att Norstedts antagit böckerna.

Knappt tio år efter Stiegs död påbörjar Norstedts och författaren David Lagercrantz arbetet med den fjärde boken i Milleniumserien.

”Kommer kasta nytt ljus över Stiegs verk”

Hjärnan bakom är idén är Magdalena Hedlund.

– Idén väcktes över en lunch med David Lagercrantz, säger hon.

– Boken kommer kasta nytt ljus på Stiegs originalverk. Det kommer vara tydligt att det David som skriver fortsättningen, så det är ingen som ger sig in och petar i Stiegs texter utan boken blir ett eget verk, säger Magdalena Hedlund.

Ett skrivande för framtiden?

Det nya uppdraget är kontroversiellt. Stieg Larssons sambo, Eva Gabrielsson menar att Stieg aldrig skulle godkänna att någon annan skrev på hans böcker. Men på förlaget och agenturen tror man att den här typen av skrivande tillhör framtiden.

– Jag tror att det skulle kunna bli vanligare och vanligare. Det är inte ovanligt i utlandet. I filmvärlden görs det hela tiden, tänk på James Bond och Sherlock Holmes. Detsamma gäller seriefigurer. Jag menar inte att man ska göra vad som helst men om det finns en tanke och blir bra kvalitet tycker jag inte att det är fel, säger Magdalena Hedlund.

Gäller det också exempelvis August Strindberg och Ulf Lundell?

Ja, om man har en bra ambition.

Många kockar inför arbetet med boken

Ett kreativt skrivande för litteraturens egen skull eller ett skrivande förvalta varumärket Millenium? Oavsett vad, så är det många som kommer lägga sig i processen.

– Ja, förlaget förstås, David kommer ha sin förläggare och redaktör. Men det är klart att familjen också kommer få läsa. Och om det är någonting som redaktören eller förläggaren kommer att ha åsikter om, då får vi prata om det. Men vi har inte avtalat att ”det här får du göra och det här får du inte göra”. Jag tror inte att man kan hålla på och vara amerikansk och avtala för mycket saker, säger Magdalena Hedlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.