Foto: TT Bild.

Nobelpristagaren Imre Kertész är död

Uppdaterad
Publicerad

Imre Kertész , den ungerske författaren och Nobelpristagaren i litteratur, har avlidit.

Den berömde författaren och förintelseöverlevaren somnade in på torsdagen efter en tids sjukdom, uppger hans förläggare till nyhetsbyrån MTI.

Kertész tilldelades Nobelpriset 2002 för att ha skildrat vad Svenska Akademien kallade för ”den ultimata sanningen” om förintelsen och mänsklighetens absoluta nollpunkt.

”För ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke”, löd motiveringen.

”Så mycket man kan begära av konsten”

Svante Weyler är Imre Kertész svenska förläggare.

– Det här är ett av förra århundradets stora författarskap. Trots att det till sin volym är så begränsat. Han kommer att vara den författare som representerar vårt förhållande till 1900-talets största katastrof, Förintelsen, säger han till Kulturnyheterna.

– Han är inte den enda författare som berört den, men den enda som har penetrerat den på det absoluta djupet för oss som inte varit direkt berörda av den.

Skildrade förintelsens mörker

Som 15-åring skickades Kertész till förintelselägret Auschwitz, och senare till Buchenwald. Efter ett år i lägret återvände han till Ungern för att sätta ord på sina upplevelser. Det tog honom nästan två decennier. Först 1975 kom ”Mannen utan öde”, som har lyfts fram som en av de främsta skildringarna av koncentrationslägren i litteraturhistorien.

– Förintelsen är inte ett tyskt problem. Imre Kertész säger att problemet med förintelsen är att den har inträffat. Något som människorna är förbundna till, och det är ungefär en så stor sak som man kan begära av konsten, säger Svante Weyler.

– Han har för oss och alla våra barn beskrivit vad förintelsen gjort med oss. Det behöver man konsten till. Det räcker inte med historiker, politiker eller samtalskonsulter. Man behöver konsten, säger Svante Weyler.

Imre Kertész blev 86 år gammal. Hans sista verk blev ”Den sista tillflykten: en dagboksroman”,som gavs ut på svenska förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Imre Kertész död

Mer i ämnet