JK utreder inte försäljning av ”hatskrift mot judar”

Uppdaterad
Publicerad

JK inleder ingen förundersökning om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp med anledning av den antisemitiska boken ”Sions vises protokoll och Illuminaterna”, enligt nyhetsbyrån Siren.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om boken ”Sions vises protokoll och illuminaterna” som har sålts på flera svenska boksajter, däribland Bokia och Adlibris. 

Den utger sig för att vara en skriftlig utgåva av ett framförande som Theodor Herzl, ofta kallad den moderna sionismens grundare, höll vid sionistkongressen i Basel 1897.

Beskrivs som hatskrift

I texten beskrivs judarnas påstådda plan på en världskonspiration som bland annat innebär att utrota kristendomen genom att sprida epidemier. Den antirasistiska stiftelsen Expo beskriver den som en ”hatskrift mot judar”.

Tid för åtal har gått ut

Men boken gavs ut för över ett år sedan och därmed har tiden för allmänt åtal gått ut, menar JK, och inleder därför ingen förundersökning om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Protokollet har inte getts ut i Sverige sedan 1934. Men nu har det tryckts upp igen, och i bokhandlarna Adlibris och Bokias presentationer tas frågan om dess äkthet upp på nytt:

”Det (Sions vises protokoll) har avfärdats som ett falsarium sedan andra världskriget. Men stämmer det verkligen?” frågar man sig i presentationstexten av verket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.