Foto: TT

John Ajvide Lindqvist släpper Bamse-novell om Nina Kanin

Uppdaterad
Publicerad

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist släpper en egen tolkning av Bamse, det tillsammans med Bamse förlag, Pressbyrån och Egmont Publishing. Syftet: att öka läslusten bland barn och ungdomar.

”Just Bamse har varit en återkommande referens i mina romaner och därför var det självklart att tacka ja till projektet. Att skriva ny dialog till Skalman och Lille Skutt kändes som att jobba med mytiska storheter och det var absurt och roligt”, säger John Ajvide Lindqvist i ett pressmeddelande.

Den 30-sidiga novellen bygger på serien Nina Kanin i knipa som utkom redan 2006. Den handlar om hur Nina Kanin, Lille Skutts fru och journalist vid tidningen Folkets blad, upptäcker Krösus Sorks planer som förgiftar en hel sjö.

Syftet med projektet är att visa hur serieberättelser bygger på samma dramaturgiska element som mer krävande litteratur gör, och därmed introducera de yngre läsarna till mer avancerad läsning.

Novellen beskrivs som ”lagom läskig” för barn i åldrarna åtta till tio år.

”Dunderhonung var min färdkost”

Liksom för många andra var serietidningar även John Ajvide Lindqvists första möte med litteratur och det skrivna ordet, berättar han vidare i pressmeddelandet.

”Serietidningar min första egna kontakt med det skrivna ordet. Dunderhonung var min färdkost på väg till superkrafter och nätkastare innan jag slutligen nådde fram till litteraturen”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.