Jonas Hassen Khemiri. Foto: Scanpix

Khemiri: ”Det känns väldigt trist”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Hassen Khemiri vet att han inte får något Augustpris i år. Förlaget missade att skicka in boken.

Inte förrän på måndag avslöjas vilka svenska författare som har en chans på Augustpriset 2012. Men Jonas Hassen Khemiri fick veta redan i morse att han inte är en av dem. Orsaken är att Khemiris nya utgivare, Albert Bonniers förlag, har missat att skicka in den senaste romanen till Augustprisets jury.

Nomineringsjuryn kan i vissa fall efterfråga särskilda titlar från förlagen, som förläggarna då själva väljer om de vill skicka in, men eftersom sista anmälningsdag är passerad för i år så är Khemiris bok ute ur leken. Det förklarar Karin Sandberg på Svenska förläggareföreningen, när Kulturnyheterna frågar.

”Hittar otippade läsare”

Jonas Hassen Khemiri beskriver sin besvikelse med en målande jämförelse när Kulturnyheterna ringer upp:
– Det känns väldigt trist. Som att ha varit med i en buggtävling, gett allt, och sen fått veta att domarna var på lunch.

”Jag ringer mina bröder” heter Khemiris senaste roman. Berättelsen utspelar sig under ett dygn och har fått ett fint mottagande, både hos läsare och kritiker.

– Jag upplever boken som väldigt personlig. Den handlar om att försöka vara normal och har en ny sorts form. Jag är förvånad och glad över att den har hittat fram till så många otippade läsare, säger författaren.

”Roligare att vara med och tävla”

Khemiri hade inte tackat nej till ett Augustpris, men tröstar sig med att utmärkelser inte är det viktigaste i hans författarskap:

– Det är verkligen inte säkert att boken skulle ha blivit nominerad ändå, för den är ganska konstig, men det hade varit roligare att vara med och tävla. Jag försöker tänka på priser som strössel. Det är nog jättefarligt att börja skriva med priser i åtanke. Man ska försöka lyssna inåt och skriva det man behöver skriva istället.

Slipper nervositeten

Trots förlagets stora miss, som de ber om ursäkt för i ett pressmeddelande, håller Khemiri modet uppe:
– Boken har fått stora recensioner, så förhoppningsvis når den fram till läsarna ändå. Och förhoppningsvis skriver jag något mer i framtiden. Jag behöver i alla fall inte vara så nervös på måndag!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Augustpriset

Mer i ämnet