Foto: TT

Kristina Lugn om Akademikrisen: ”Vi befinner oss i en väldig fara”

Publicerad

Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn är tagen av avhoppen från Svenska Akademien, och menar att de hotar hela institutionens framtid.
– Om du frågar mig som person och enskild ledamot är det en tragedi, säger hon till Sveriges Radio Ekot.

Dagens tre avhopp av författarna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund från Svenska Akademien har skapat en minst sagt turbulent situation för institutionen.

Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn, som sitter på stol nr 14, kallar avhoppen för ”en personlig tragedi” i en kommentar i Sveriges Radios Ekots extrasändning kring händelserna under eftermiddagen.

– Vi befinner oss i en väldig fara, tycker jag. Om du frågar mig som person och enskild ledamot är det en tragedi. Det är väldigt värderade människor som lämnar Akademien, säger hon till Ekot.

Kristina Lugn säger att dagens avhopp också påverkat henne djupt på ett professionellt plan.

– Vi blir tre personer mindre och det påverkar vad Akademien är för något. Akademien är sina ledamöter och om de inte vill ställa upp på Akademien är det en nödsituation för mig:

– Den brukar alltid klara sig, men jag tycker att det är en jätteförlust att de här ledamöterna inte vill vara med. Då undrar jag, vad ska jag göra? säger Kristina Lugn till Ekot.

”Kan hota auktoriteten kring Nobelpriset”

Enligt förläggaren Svante Weyler kan dagens avhopp på längre sikt leda till att den auktoritet som tidigare omgärdat Nobelpriset nu försvinner.

– Hotas auktoriteten kring Akademien, då hotas även auktoriteten kring Nobelpriset i grunden. Och det gör den här frågan än större, för auktoriteten är själva garantin för Nobelpriset, säger han.

Enligt Svante Weyler återstår det nu att se hur förtroendet för Svenska Akademien kommer att se ut efter den senaste tidens händelser.

– Det avgörs nu – men det vet vi först när Akademien börjar prata om vad som händer och de avhoppade redogör för sin kritik, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet