Kulturnyheternas guldkorn på Umeå Littfest

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Littfest har, som de vackert skriver, alltid försökt göra en festival för ”det inaktuella, det bortglömda, det kasserade” men i år krävde världsläget att de höjde blicken mot populism, flyende människor, mediedrev och utsugningen av landsbygden. Det ser lovande ut, tycker Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles.

Ulrika Milles

Litteraturkritiker

Den traditionella författarblicken bygger på analys och tanke, men bilden av den stora samhällskroppen syns i våra egna kroppars villkor.

Tidskriften Provins nya nummer har det intressanta temat samhällskropp och i Umeå ville jag gärna höra författaren Anna Jörgensdotter prata med poeten Pär Hansson och dramatikern Max Hebert om hur författare arbetar med kropparna i sina texter.

David Väyrynens diktsamling ”Marken” (en av de nominerade till årets Katapultpris för bästa debut, som delas ut i helgen) är en Norrlands lilla röda, en berättelse om människor i Malmfälten att stoppa smidigt i sin anorakficka (den mitt på bröstet) för att återvända till en plats där folkrörelserna, den laestadianska väckelsen och den progressiva arbetarrörelsen, är starka.

Lyssningsbar som systerverket Marken i en berättande föreställning med bland andra Sara Parkman.

Beska insikter om skrivandets vita villkor kommer författarna Athena Farrokhzad, Maja Lee Langvad och Adrian Perera, från Sverige, Danmark och Finland, att prata om. Hur ser skrivandet och mottagandet ut av texter i den samtida nordiska litteraturen som förhåller sig till rasism och migration? Och finns någon skillnad mellan de nordiska länderna?

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.