Lisa Bjurwald. Foto: SVT

”Man utsätts för mycket hat på nätet”

Uppdaterad
Publicerad

Medan internet och dess möjligheter växer, frodas också ett anonymt hat i kommentarsfält och mejlkorgar. Nu kommer en bok om just det.

Internet innebär en möjlighet för fler att få uttrycka sin åsikt, men det betyder också att allt fler blir kränkta, hotade eller förtalade.

För två år sedan kom boken om högerextremismen i Europa. Nu är journalisten Lisa Bjurwald aktuell med en bok om de anonyma trollen som använder nätet för att hetsa. Boken heter ”Skrivbordskrigarna”.

Hur är det för dig? Utsätts du för näthat?

– Det är som för de flesta andra journalister som skriver om de här ämnena. Man utsätts för mycket hat på nätet, mycket mejlmobbningar, man blir uthängd och anklagad för diverse lögner på nätet, säger Lisa Bjurwald.

– Tyvärr är det väl så att man vänjer sig över tid. Man vet att det här försiggår. Och det är ett problem. Verkar man som journalist i ett demokratiskt samhälle, ska man inte vänja sig vid den här typen av hot, fortsätter hon.

”Vi kan alla agera”

Lisa Bjurwald menar att näthoten inte tas på tillräckligt stort allvar och listar ett antal verktyg som hon tycker att vi ska använda för att bromsa näthatet:

– Vi kan alla agera. Vi kan anmäla hatiska kommentarer och inlägg på till exempel Twitter, Facebook och Youtube, vi kan reagera, och man kan polisanmäla när man utsätts för hat eller hot.

Reporter, foto och klippning: Oskar Anesten

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.