Margaret Atwood ryter ifrån mot de som kallat henne en ”dålig feminist”. Foto: TT

Margaret Atwood: ”Är jag en dålig feminist?”

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev kommenterar den ständigt Nobelpristippade författaren Margaret Atwood #metoo-rörelsen, och faran i att låta folket utgöra ”häxprocess-liknande” domstolar.

”Tycker 'goda feminister' att bara kvinnor ska ha rätt till juridiska och mänskliga rättigheter?” frågar hon sig.

#Metoo-rörelsens höga tonläge har skapat en intensiv debatt på flera håll i världen. Medan vissa pekar på behovet av kvinnors upprättelse, varnar andra för en oroväckande mobbmentalitet.

”Om det rättsliga systemet avfärdas för att det ses som ineffektivt, vad ska vi ha istället? Vilka blir de nya domarna? I extrema tider vinner alltid extremisterna. Deras ideologi blir religion, och den som inte apar efter blir en kättare och en förrädare”, skriver Margaret Atwood i ett öppet brev publicerat på kanadensiska The Globe and Mail.

Brevet tar avstamp i en uppmärksammad affär på kanadensiska University of British Columbia, UBC.

Anklagad författare tvingades sluta

I november 2015 avskedades Steven Galloway, en prisbelönt romanförfattare, från sin post som ordförande för universitetets fakultet för kreativt skrivande. Orsaken var de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot Galloway av en kvinnlig student – anklagelser från vilka han senare friades i domstol. Snart riktades kritik mot UBC, som flera menade hade handlat rättsvidrigt.

Ett upprop startades, och krävde en oberoende granskning av UBC:s handlande. Margaret Atwood skrev, tillsammans med flera andra inflytelserika författare, under uppropet – och mötte i sin tur hård kritik. Kritikerna ansåg att uppropet försökte tysta de studenter som trätt fram med vittnesmål, och fram växte en infekterad konflikt som sedermera vävdes in i #metoo-rörelsen.

Atwood slår tillbaka mot kritiken

I det öppna brevet vänder sig Atwood, som ofta lyfts fram som en feministisk frontfigur, till de som kallar henne en ”dålig feminist”.

”Jag anser att juridiska rättigheter för kvinnor förutsätter juridiska och mänskliga rättigheter för alla. Tycker 'goda feminister' att bara kvinnor ska ha rätt till det? ”, skriver hon bland annat, och understryker att uppropets enda syfte var att uppmana till en oberoende utredning av fallet Steven Galloway.

”Vårt syfte var aldrig att slå ner på kvinnor. Hur kommer det sig att krav på ansvar och transparens har blivit detsamma som antitesen till kvinnors rättigheter?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.