Adlibris rencensionssajt boktipset.se misstänks för fusk. Foto: boktipset.se/TT

Misstänkt recensionsfusk av böcker

Uppdaterad
Publicerad

Fejkkonton recenserar böcker i rekordfart på nätet.
Förläggare har identifierad hundratals konton på sajten boktipset.se som systematiskt ger utvalda titlar bottenbetyg.
”Vi funderar på att polisanmäla”, säger Hans-Olov Öberg, chef för Kalla kulor förlag.

Internetbokhandeln Adlibris har läsarrecensioner från sajten boktipset.se. Genom sidan kan vem som helst kan registrera sig för att betygsätta och utvärdera läsning.

Att göra det kräver ingen vidare verifiering, vilket gör att en person kan ha flera konton och betygsätta samma bok flera gånger mycket snabbt. Det uppger bloggen Boktugg, som kartlagt hur användare som satte betyg på en boktitel, samtidigt betygsatte mellan 40 och 70 andra böcker på bara tio minuter.

– Vi upptäckte att någonting var konstigt när vår nysläppta titel ”Get digital” plötsligt fick en skock av ettor. Ungefär femton betygsättningar efter att bara ha varit ute i ett dygn, säger Hans-Olov Öberg, chef för Kalla kulor förlag.

– Sedan insåg vi att fler av våra titlar hade fått förvånansvärt låga betyg från profiler, som när man gick in och titta närmare på dem, verkade väldigt tendentiösa.

70 recensioner på tio minuter

Hans-Olov Öberg uppskattar att det rör sig om drygt 400 profiler med liknande recensionsmönster: mycket låga betyg på till synes slumpvist utvalda titlar och väldigt höga betyg på andra, relativt okända titlar. Hur många som ligger bakom de 400 kontona på boktipset.se är svårare att slå fast.

– Jag tittade närmare på det här och undrade varför just en bok om tibetansk batik var så fantastisk, till exempel. Samma urval av böcker från liknande konton som varit inne och recenserat 70 böcker på tio, elva minuter och aldrig loggat in igen efter det, säger Hans-Olov Öberg.

En titel som är överöst med ettor och tvåor kan spela roll för bokens försäljningspotential, tror han.

– Alla köpare tar inte hänsyn till recensionerna. Men det finns två problem: att det skenar iväg på den positiva sidan – att någon till exempel hyllar sig själv, och att oskyldiga författare kan råka illa ut. Vad är det liksom för fel på just den här kokboken om indisk mat?

Tänker polisanmäla

Nu överväger Kalla kulor förlag att polisanmäla det misstänkta recensionsfusket.

– Om vi kan komma på en lämplig brottsrubricering. Kanske att det kan vara en subtil, vilseledande marknadsföring från de som driver de här kontona. Eller förtal när man tittar på de författare som blivit extra sågade. Jag tycker i alla fall att man på något sätt måste sätta ner foten.

Boktipset.se startades av 2009 av Bonniers och ägs av Adlibris.

– Jag tycker att Boktipset ska se över sina säkerhetsrutiner, säger Hans-Olov Öberg.

Kulturnyheterna söker Boktipset och Adlibris för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer