Mo Yan samarbetade med Göran Malmqvist

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpristagare i litteratur, Mo Yan, är vän med akademiledamoten Göran Malmqvist som hjälpte honom att få Nobelpriset. Det framgår i ett förord Mo Yan skrivit i Malmqvists senaste bok.

Kulturnyheterna kunde i oktober berätta om en misstänkt jävssituation i Svenska akademien. I centrum stod akademiledamoten Göran Malmqvists översättningar av Mo Yan, som väckte frågor om huruvida han suttit på dubbla stolar när han arbetat för att ge kinesen Nobelpriset.

Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund sade då att Malmqvists översättningar, som skulle ges ut på bokförlaget Tranan, knappast kunde vara ett brott mot akademiens jävsregler. Detta eftersom översättningarna gjorts för Svenska akademiens räkning.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

– Vi kan omöjligt se att detta handlar om jäv, sade han då till Kulturnyheterna.

”Vår vän Gamle Mo”

Men Kulturnyheterna kan nu avslöja att samarbetet mellan Göran Malmqvist och Mo Yan är mer omfattande än vad som hittills rapporterats. De två har känt varandra länge och beskriver varandra som vänner.

Och när Göran Malmqvist gav ut sin senaste bok i Kina, bara några månader innan han bidrog till att ge Mo Yan Nobelpriset i litteratur, var det Mo Yan som skrev förordet.

Boken, som heter ”Min guldfisk kan sjunga Mozart”, är en samling kortnoveller som Göran Malmqvist och hans fru Chen Wenfen gav ut i Kina i augusti. Och redan på bokens första sida framgår att Malmqvist och Mo Yan känner varandra väl. ”Att vår vän 'Gamle Mo' är villig att skriva förordet till den här antologin gör oss väldigt glada”, skriver Malmqvist där.

I förordet, som Kulturnyheterna låtit översätta från kinesiska, skriver Mo Yan respektfullt och poetiskt om Göran Malmqvist, som han beskriver med smeknamnet ”Enstöringen vid södra sluttningen”. Han skriver också om hur de två under årens lopp diskuterat litteratur.

”Enstöringen vid södra sluttningen har under årens lopp kritiserat mig för att mina noveller är alldeles för långa”, skriver han bland annat. Mötet mellan deras respektive litterära stil kallar han ”två ytterligheter som möts”.

Känner Malmqvists hustru

Av texten framgår också att Mo Yan har känt Göran Malmqvists fru, journalisten och författaren Chen Wenfen, i närmare 15 år. Mo Yan beskriver hur han 1998 lärde känna henne på en studieresa i Taiwan. Chen Wenfen fick då smeknamnet ”Lilla spöket”, berättar han.

När Göran Malmqvist och ”Lilla spöket” nu ger ut en bok tillsammans är det självklart, skriver Mo Yan, att just han ska skriva förordet.

”Jag anser att det inte bör vara någon annan i bekantskapskretsen som skriver förordet till denna bok”, skriver han.

Boken är utgiven på ett förlag i Shanghai, och senast i förra veckan gjorde Göran Malmqvist och Chen Wenfen intervjuer med kinesiska medier för att lansera den. Boken säljs också i flera större bokhandlar.

Kulturnyheterna har sökt Göran Malmqvist för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt jäv i Svenska akademien

Mer i ämnet