Nasjonalbiblioteket i Oslo Foto: NTB Scanpix/TT

Norsk litteraturskatt gratis på nätet

Uppdaterad
Publicerad

I början av februari blev Norge det första landet i världen att göra nästan hela det nationella litterära arvet gratis tillgängligt på internet.

Arbetet har pågått i fem år och drygt 250 000 titlar, utgivna före 2000 finns att nu läsa digitalt via norska Nasjonalbiblioteket och sajten bokhylla.no.

Redan nu har norska forskare börjat undersöka vilka som nyttjar tjänsten. I jämförelse med dem som besöker de fysiska biblioteken är andelen 20- till 30-åringar fler bland dem som använder den digitala plattformen, skriver tre forskare i Aftenposten. Dessutom finns fler högutbildade bland de digitala läsarna, vilket förklaras av att många forskare använder sig av bokhylla.no.

Böckerna är bara tillgängliga för läsare med en norsk IP-adress, och författarna får ersättning enligt ett avtal, men har också möjlighet att hindra digitaliseringen av sina verk om de så önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.