Eva Gedin, förlagschef Norstedts. Foto: Norstedts

Norstedts: Vi vill hålla Stiegs utgivning vid liv

Publicerad

Norstedts förlagschef, Eva Gedin, säger att de med den nya boken vill hålla Stieg Larssons utgivning vid liv, och slår ifrån sig anklagelser om en ”cirkusartad kommersialisering”.

Stieg Larssons barndomsvänner är skarpt kritiska mot att författarens Millenniumtrilogi snart får en uppföljare skriven av David Lagercrantz. De menar att Larsson aldrig skulle ha gått med på att hans rollfigurer används på det här sättet och kallar utgivningen för en gravplundring.

Eva Gedin, förlagschef på Norstedts och Stieg Larssons förläggare, slår ifrån sig kritiken.

– Jag tror absolut att detta kommer vara positivt, att läsare kommer hitta till Stiegs Millenniumtrilogi. Det är en av sakerna vi tycker är viktigt, att hålla hans utgivning vid liv. Vi är också noga med att säga att det här är en fristående fortsättning, det här är ett verk av David Lagercrantz.

Kommersialiseringen naturligt steg

En stor del av kritiken består i det som vännerna kallar för en cirkusartad kommersialisering. De skriver att den nya utgivningen är ett hån mot Stieg Larsson som ”djupt ogillade vårt genomkommersialiserade samhälle”. 

– Jag vänder mig emot det man kallar den enorma cirkusen. När en bok säljer i enorma upplagor blir det kommersiellt, det är meningen med jobbet, säger Eva Gedin.

Ingen kunde veta att Millenniumböckerna skulle bli sådana enorma succéer. Men eftersom Stieg Larsson var en stor deckarfantast som kunde mycket om genren, menar Eva Gedin att han var väl medveten om hur kommersiell genren är.

Uppfyller Stiegs önskan

Men hade Stieg velat att någon annan ta över bokprojektet efter hans död?

– De enda som kan motsätta sig är ju rättighetesinnehavarna. Det här är gjort efter långt och djupt samråd med dem. Dessutom uppfyller de hans önskan, går den bra ska intäkterna från fjärde boken gå till Expo. De har själva resonerat kring hur de kommit fram till det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Millennium-uppföljare

Mer i ämnet