Lagercrantz rasar mot SVT: ”Fruktansvärt inslag”

Uppdaterad
Publicerad

David Lagercrantz beskriver onsdagens intervju i Aktuellt som ”djupt obehaglig”. På Aktuellts redaktion tycker man att reaktionerna är obegripliga.

På onsdagen, några timmar innan släppet av den omsusade millenniumuppföljaren ”Det som inte dödar oss”, gästade David Lagercrantz SVT:s Aktuellt.

Programledaren Nike Nylander ställde då bland annat kritiska frågor om pr-cirkusen som omgärdat boksläppet.

”Tabloidisering av public service”

Efteråt uppgav författaren att han kände sig angripen under intervjun.

– Jag tycker att det var ett fruktansvärt inslag. Jag tycker att det var en tabloidisering av public service som jag tyckte var djupt obehaglig att se. Jag tycker det var skandalös journalistik, säger han till Expressen.

– I går var jag med i Aktuellt och blev angripen som jag vore den värsta kriminella någonsin, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon på torsdagen.

Enligt Expressen kallade hans förläggare Eva Gedin dessutom intervjun för ett korsförhör, och tidningens kulturchef Karin Olsson skriver att Aktuellt ”behandlade den nya Millennium-boken med samma tonläge som om det gällde IS skamliga angrepp på ovärderliga kulturskatter”.

”Annars ska vi inte ha gäster”

Aktuellts redaktör, Lars Eisjö, tycker att reaktionerna på inslaget är obegripliga.

– Jag förstår inte riktigt kritiken. Vi ställde kritiska frågor, det gör vi alltid i Aktuellt, till vem som än kommer, säger han.

– Jag tycker vi ska göra det, annars ska vi inte ha gäster. Vi tyckte att det var viktigt att ställa kritiska frågor, som vi gör till alla gäster, lägger han till.

Bedöm själv: se hela intervjun i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.