Norstedts nya ägare Jonas Tellander, vd och grundare för Storytel. Foto: Storytel

Norstedts nya ägare: ”Vi kommer ta fram fler ljudböcker”

Uppdaterad
Publicerad

– Det här känns som ett naturligt steg för oss, säger Storytels vd och grundare Jonas Tellander till Kulturnyheterna.

Förra året köpte Storytel Massolit Media där förlaget B. Wahlström ingår. Och Jonas Tellander är inte nervös över att ta över en förlagsbjässe som Norstedts.

– Vi har vuxit de senaste sex åren och mognat långsamt. Vi omsätter ungefär lika mycket på strömningen av våra ljudböcker som Norstedts gör.

Försäljningen av Norstedts

Norstedts är Sveriges äldsta förlag och har namn P O Enquist, Stig Dagerman, Barbro Lindgren och Jonas Hassen Khemiri  på sin lista över utgivna författare. Så med affären kommer också ett visst ansvar, menar Jonas Tellander.

Betyder något för nästan alla

– Norstedts har funnits i tvåhundra år och det är ett varumärke som betyder något för nästan alla svenskar.

Storytel är ett företag som erbjuder strömmade böcker i mobilen. Företaget grundades 2005. Sedan 2014 finns Storytel även i Norge. Nu köper man alltså anrika Norstedts för 152 miljoner kronor.

Men några jätteförändringar på förlaget är inte planerade.

– Det viktiga är att få fram bra berättelser som fungerar både för Storytels kunder och för bokläsarna.

– Det vi kommer göra som är nytt är att ta fram mycket fler ljudböcker, både ur Norstedts katalog, men också helt nya. Och det kommer vi göra snart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av Norstedts

Mer i ämnet