Foto: AP/TT & AFP/TT

Ny Murakami-bok stämplad som ”oanständig” i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Den bästsäljande japanska författaren Haruki Mirakamis senaste roman ”Killing Commendatore” har censurerats i Hongkong på grund av att den anses oanständig. Något som väckt starka reaktioner i staden och oro om inskränkningar av yttrandefriheten.

Fler än 2 100 Hongkong-bor har hittills undertecknat en protest som upprättats mot att boken belagts med censur och som innebär att den nu måste gömmas bakom omslagspapper och märkas med varningstext, skriver nyhetsbyrån AFP.

Beslutet om att censurera boken har väckt starka reaktioner i staden och oro mot att yttrandefriheten är under hot och inskränkning.

Protesten som författats av 21 olika grupper skriver även att censuren av boken är att ”dra skam över invånarna i Hongkong” – och att beslutet skadar den internationella synen på stadens kulturbranscher.

Boken får inte heller säljas till minderåriga och den som bryter mot reglerna riskerar böter och sex månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.