Göran Rosenberg har tidigare arbetat som journalist på SVT. Foto: TT

Rosenberg talar när riksdagen öppnar

Publicerad

Författaren och journalisten Göran Rosenberg ska hålla högtidstalet i Storkyrkan i samband med riksmötets öppnande. ”Huruvida Sverigedemokraterna eller någon annan gillar mina reflektioner är inget jag tänker på”, säger han till TT.

Fram till 2010 var det kanske inte så många som brydde sig särskilt mycket om vad som sades i högtidstalet i Storkyrkan. Sen kom SD in i riksdagen 2010 och biskop Eva Brunne höll ett tal om främlingsfientlighet, varpå SD-ledaren Jimmie Åkesson och SD-riksdagsledamöterna tågade ut ur kyrkan mitt under talet.

”Ska bli spännande”

Göran Rosenberg medger att han blev förvånad när han blev tillfrågad.

– Ja, det blev jag onekligen. Det ska bli spännande. Jag vet ju vad som hände, men det är inte någon faktor i det jag eventuellt ska säga. Men jag är medveten om att det är ett högtidligt sammanhang i kyrkan, så jag måste tänka igenom vad jag ska säga, säger han.

– Jag har inte mycket till övers för Sverigedemokraterna, men jag tror inte avsikten med högtiden i Storkyrkan att det ska vara ett politiskt tal, utan mer en sorts reflektion över dagens frågor, säger Göran Rosenberg.

Augustprisbelönad

Rosenberg, som länge varit journalist på SVT och chefredaktör för tidskriften Moderna Tider, fick 2012 Augustpriset för boken ‘Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”, som handlar om hans fars väg från Auschwitz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer