Foto: TT

Sänkt moms på e-böcker och nättidningar kan träda i kraft i sommar

Publicerad

Böcker och tidningar på papper har en momssats på 6 procent och deras digitala dito har en momssats på 25 procent. Sverige har drivit frågan om sänkt digital moms på EU-nivå i flera år och nu säger Magdalena Andersson (S), finansminister i övergångsregeringen, att momsen i Sverige kan sänkas redan i sommar.

Frågan om den digitala momsen har förts på EU-nivå i flera år. I början av oktober röstade EU ja till att ändra momslagstiftningen så att elektroniska publikationer som nättidningar, digitala tidskrifter och e-böcker omfattas av samma möjlighet till reducerad moms som papperspublikationer.

Först var det tänkt att sänkningen skulle genomföras i Sverige först år 2020, men nu säger Magdalena Andersson att den digitala momsen kan sänkas redan i sommar, juli 2019.

– Vi har arbetat med det här från början på finansdepartementet, vi vet att det finns en bred politisk majoritet för att förslaget ska genomföras och vi vill möjliggöra för en ny regering att genomföra detta.

Tror du att det kommer implementeras oavsett vilken regering vi får?

– Nu är jag minister i en övergångsministär, men när jag blickar ut över riksdagen så kan jag konstatera att det finns många partier som tycker att man bör genomföra det här, det är därför vi kunnat driva frågan så hårt i EU, säger Magdalena Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer