Det blir ingen sänkt moms på e-böcker än på ett tag. Foto: TT

Ingen sänkt moms på e-böcker

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget EU-beslut om sänkt moms på e-böcker när EU:s finansministrar träffades i Luxemburg i helgen. Tjeckien motsatte sig förslaget som lades fram.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den digitala bokmomsen och debatten kring frågan.

Momssatsen för fysiska böcker och tidningar ligger på sex procent i Sverige, men på grund av en EU-reglering är den motsvarande momsen 25 procent för deras digitala motsvarigheter.

Utdragen momsdebatt

Det har lett till en mångårig debatt om huruvida den digitala momsen borde sänkas. Både kulturminister Alice Bah Khunke (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) vill se en sänkning av e-bokmomsen till samma nivå som för pappersböcker.

Och i helgen när EU:s finansministrar träffades i Luxemburg väntades man klubba EU-kommisionens förslag, som innebär att länderna själva ska få bestämma momsen på e-böcker.

Tjeckien sa nej

Men så blev det inte. Tjeckien motsatte sig förslaget som nu skjuts på framtiden.

– Nu får vi istället hoppas på att beslutet kommer att tas under det kommande halvåret när Estland är ordförandeland, säger Svenska förläggareföreningens VD Kristina Ahlinder till Svensk Bokhandel

LÄS MER: Regeringen öppnar för sänkt digital bokmoms

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.