Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: TT

EU öppnar för sänkt digital kulturmoms

Publicerad

På torsdagen föreslog EU-kommissionen att medlemsländerna själva ska få bestämma sin digitalmoms. Det öppnar för att momsen på digitala böcker och tidningar kan komma att sänkas med nästan 80 procent.

Momssatsen för fysiska böcker och tidningar ligger på sex procent i Sverige, men på grund av en EU-reglering är den motsvarande momsen 25 procent för deras digitala motsvarigheter. Det har lett till en mångårig debatt om huruvida digitala momsen borde sänkas, och på torsdagen öppnade EU-kommission för den möjligheten i ett nytt förslag.

Beskedet tas emot med stor entusiasm i medievärlden, som på senare år kämpat med sviktande annonsintäkter och en dalande fysisk upplaga.

– Äntligen! Det här har vi jobbat aktivt för i flera år. Och vi är verkligen glada över att se ett förslag som gör det möjligt för medlemsstaterna att tillämpa reducerad moms för medieutgivares digitala produkter, på samma sätt som i dag gäller för tryckta tidningar och böcker, säger Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Väntat besked

Beskedet är väntat, som Kulturnyheterna rapporterat om tidigare. Förra månaden sa kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att regeringen skulle agera när de får klartecken från EU.

– Det är Magdalena Andersson som sköter skatterna, men jag är övertygad om att hon kommer att arbeta fram regeringens förslag så fort beskedet kommer från EU. Vi har varit öppna med att vi tycker att det är viktigt att det är lika beskattning, sa Alice Bah Kuhnke till Svensk Bokhandel förra månaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer