Foto: James H. Collins/TT

EU vill införa en lag som tvingar tv-tjänster att erbjuda mer europeisk tv

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om tv-tjänster som Netflix, HBO och Amazon. Efter att lagen väntas träda i kraft i december har Sverige och EU:s övriga medlemsländer 21 månader på sig att införa reglerna. Sedan ska 30 procent av tv-tjänsternas filmer och serier vara producerade inom EU. Liknande kvoter finns redan för linjära tv-sändningar.

Motivet till lagen är att tvinga tv-jättarna att investera mer i Europa, förklarade EU-kommissionens Roberto Viola för Variety i september.

Senare i oktober ska EU presentera siffror på hur mycket europeiskt innehåll de olika tv-tjänsterna erbjuder i dag. Dessa ska hjälpa medlemsländernas myndigheter att tillämpa reglerna. Enligt Roberto Viola uppfyller till exempel Netflix redan nu nästan kraven.

”En ren formalitet”

I dag, tisdag röstar EU-parlamentet om förslaget och Roberto Viola kallar omröstningen en ren formalitet.

På Discovery Networks, där bland annat svenska Kanal 5 och strömningstjänsten Dplay ingår, är man kritisk mot reglerna.

– Direktivet vill ha 30 procent lokalt innehåll, då kan man fråga sig: Vad är lokalt innehåll i dagens globala värld? Är det svenskt eller europeiskt material? Där finns fortfarande många frågetecken som det ska bli intressant att höra hur det tolkas i Sverige, säger företagets kommunikationschef Daniel Lagerqvist till Sveriges Radios Kulturnytt.

Stärkt skydd för barn

I den nya lagen för audiovisuella medietjänster ingår även ett stärkt skydd för mindreåriga, som ska skydda dem från att exponeras från våld, hat, terrorism och marknadsföring på till exempel Youtube och Facebook.

Våld och porr kommer att vara föremål för de striktaste åtgärderna, enligt parlamentet och det ska bli lättare att flagga och rapportera sådant innehåll.

Centerpartisten och europaparlamentarikern Fredrik Federley röstade emot förslaget.

”Lagförslaget är öppet för missbruk, där EU:s medlemsländer själva kan välja vad de vill censurera och klassa som omoraliskt. I slutändan kommer det drabba konsumenterna inom EU, eftersom bara de mest lönsamma staterna kommer att ha tjänster som Netflix och tillgång till de europeiska verk som vi ändå vill främja” säger Federley i ett pressmeddelande.

Lagen godkändes med 452 ja-röster, 132 nej-röster och 65 nedlagda röster. Lagen måste fortfarande formellt godkännas av EU-ländernas regeringar i rådet för att kunna träda i kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer