Lillemor Torstensson, verksamhetschef på Svenska Barnboksinstitutet. Foto: Fredrik Sandberg/TT & SVT

Svenska Barnboksinstitutet om Alma-priset: ”Bra – men borde göra större avtryck”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag delas årets Alma-pris ut. Ambitionen är bland annat att är att priset ska leda till ökad översättning av internationell barn- och ungdomslitteratur. Men där finns det mer att önska, menar Lillemor Torstensson, verksamhetschef på Svenska Barnboksinstitutet.

Månader efter Astrid Lindgrens begravning 2002 instiftade regeringen Alma-priset. Ett internationellt barn- och ungdomslitteraturpris till den svenska barnboksförfattarens minne. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör det till världens största i sitt slag.

Priset har bland annat en ambition att stärka det globala perspektivet inom genren, och tanken är att den uppmärksamhet priset får ska leda till fler översättningar

Svenska Barnboksinstitutets verksamhetschef Lillemor Torstensson tycker att det är bra, men skulle gärna se att priset gav större ringar på vattnet.

– I år är det 235 nominerade till priset. Det hade ju varit fint om vi hade fått se mer av dem i den svenska utgivningen, men det gör man ju tyvärr inte. Där vilar det ett ansvar på alla som arbetar med barn- och ungdomslitteratur. Förlag, pedagoger och bibliotekarier, säger Lillemor Torstensson.

”Skulle behöva göra mer”

Sedan starten 2003 har Almapriset en liten övervikt av pristagare från västvärlden: Europa toppar med sex pristagare, medan den Afrikanska kontinenten har en pristagare.

– Jag skulle också gärna se att man uppmuntrade till att göra någonting med litteraturstödet från högre ort, för att få mer stöd till översättning av litteratur från andra språkområden. Vi skulle behöva göra mer på många fronter, säger Lillemor Torstensson.

2017 Wolf Erlbruch

2016 Meg Rosoff

2015 PRAESA

2014 Barbro Lindgren

2013 Isol

2012 Guus Kuijer

2011 Shaun Tan

2010 Kitty Crowther

2009 Tamerinstitutet

2008 Sonya Hartnett

2007 Banco del Libro

2006 Katherine Paterson

2005 Ryôji Arai

2005 Philip Pullman

2004 Lygia Bojunga

2003 Christine Nöstlinger

2003 Maurice Sendak

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer