Foto: TT/SVT

Åsa Linderborg: ”Det är ett öppet sår de skickar ut”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien kommer att lämna över advokatutredningen till myndigheterna, meddelar man i ett pressmeddelande.

– Det hela andas krismedvetande, säger DN:s kulturchef Björn Wiman.

Det är förvånande att man lämnar över utredningen, enligt SVT:s reporter Rebecca Lundberg.

– Det är ganska överraskande, för man har förstått att en del av de inre stridigheterna har handlat om att en falang inte ville göra en polisanmälan och det var också en av anledningarna till att Danius avgick, säger hon.

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien erkänner också att det ekonomiska stöd man betalat ut till den så kallade Klubben stred mot jävsreglerna eftersom en av ledamöterna var delägare i det handelsbolag som mottog pengarna.

– Här visar man att det finns brister kring jäv, säger Rebecca Lundberg.

– Utformandet av pressmeddelandet har varit ett känsligt ämne, det första var betydligt mer urvattnat. Den här versionen innehåller mer sprängstoff än vad den ursprungliga gjorde.

”Andas krismedvetenhet”

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, kallar det för en ”omvändelse under galgen”.

– Pressmeddelandet har ett annat tonspråk än det som framkommit från några av Akademiens ledande företrädande som gjort olika svavelosande uttalanden om både varandra, medierna och allmänheten, säger Björn Wiman.

Han menar att det hela andas krismedvetande och om man hade haft den här inställningen hela tiden hade man kunnat undvika att hamna i, som han uttrycker det, ”den bottenlösa kris som Akademien nu befinner sig i”.

– Det här pressmeddelandet gör ju delvis vad Sara Danius talade om inledningsvis när hon i höstas presenterade att Akademien hade beställt en advokatutredning.

”Kommer antagligen att läcka”

Personligen tycker Björn Wiman att Akademien nu istället skulle ha presenterat en utförligare del av utredningen. Det är många som krävt detta, bland annat ett hundratal humanistiska forskare i Dagens Nyheter igår.

– Den här utredningen kommer med största sannolikhet att bli offentlig iallafall, därför att den kommer antagligen att läcka och om det blir ett åtal kommer den bli offentlig i samband med det.  Man skulle ha passat på att göra det redan nu och visat att man förstår situationens allvar.

SVT:s Rebecca Lundberg håller med om att tonen nu är en annan från Svenska Akademien.

– Det finns en helt annan självkritik från än vad som funnits tidigare. Man öppnar upp för den transparens och öppenhet som jag tror Sara Danius ville göra.

”När kommer nya ledamöter?”

Svenska Akademien ska nu inleda ett reformarbete för att återställa Akademiens förtroende.

– Det man är intresserad av är hur man ska agera efter det, när kommer nya ledamöter få ta plats?

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg tycker att pressmeddelandet som Akademien skickat ut är tydligt och att det visar att de tagit åt sig av kritiken.

– Det visar att de tar advokatutredningen på allvar och att vi i medierna haft rätt när vi spekulerat i om utredningen innehåller uppgifter om jäv och läckor.

”Ett öppet sår”

Hon tycker att det viktigaste som framgår av pressmeddelandet är att man väljer att överlämna utredningen till rättsvårdande myndigheter, något som Åsa Linderborg uppfattat som den stora tvistefrågan inom Akademien.

– Det är ett öppet sår de skickar ut, säger hon till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det här visar att de lyssnat, att de förstår att de inte kan hålla på som de gjort.

Även förläggaren Svante Weyler tycker att pressmeddelandet är ett steg mot något nytt och bättre för Svenska Akademien.

– Detta är det första verklighetstillvända som kommit från Akademien på länge, säger han till Kulturnyheterna.

”Skamsen och stukad Akademi”

Karin Olsson, kulturchef på Expressen, säger att det är ett starkt pressmeddelande.

- Det andas en skamsen och stukad Akademi. Man idkar en förvånande hård självkritik – att man inte agerade för 20 år sedan när en kvinna larmade om missförhållanden på kulturklubben, säger Karin Olsson.

- Hon menar att Akademien gjort en rejäl kursändring, både när de väljer att överlämna advokatutredningen och att bli mer öppna mot omvärlden.

- Det är en vilja till ödmjukhet och öppenhet. Men frågan är om mottagarna tror på innehållet, säger hon till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet