En upplaga av SAOL från 1998 och Sven-Göran Malmgren. Foto: TT

Svenska Akademien varnar för kränkande ord

Uppdaterad
Publicerad

I den kommande upplagan av Svenska Akadamiens Ordlista har rasistiska och andra kränkande uttryck försetts med en varning – och förslag på mer hänsynsfulla alternativ.

Snart kommer den 14:e upplagan av Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, ut. I den nya versionen kommer bland annat extra känsliga ord att presenteras tillsammans med förslag på ord som kan användas istället.

– Vi avråder genom att tillråda. Alltså, vi skriver ”använd hellre det här ordet”. Det är en naturlig utveckling, säger Sven-Göran Malmgren som är huvudredaktör för den nya upplagan.

– Vi säger att man hellre ska använda ”same” och ”inuit” än ”lapp” och ”eskimå” till exempel. Under ordet ”rom” stod det tidigare ”zigenares egen benämning på sig själva”. Men nu har vi bytt och skriver istället under ordet ”zigenare” att man hellre ska använda ordet ”rom”, säger Sven-Göran Malmgren.

Påverkas av samtiden

– Och på ”hedersmord” står det nu att man hellre bör använda ”hedersrelaterat mord”. Många upplever nämligen ”hedersmord” som ett ord med positiv laddning fast det är ett negativt begrepp, fortsätter han.

Varför gör ni detta just nu?

– Tja, frågan är snarare varför vi inte har gjort det tidigare? Det pågår ju väldigt mycket diskussion om rasism och liknande. Den diskussionen har blivit intensivare, och vi har påverkats av den. Det är uppenbart att de här orden är känsligare än de var förr. När Stefan Löfvén använde ordet ”zigenare” nyligen fick han ju be om ursäkt till exempel, säger Sven-Göran Malmgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer